Στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας

Στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επίκεντρο το θέμα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας πιάνουν δουλειά από σήμερα. Ωστόσο, οι πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να λειτουργήσουν αποτρεπτικά ως προς την έλευση όλων των κλιμακίων της τρόικας και σίγουρα ως προς την επιστροφή των επικεφαλής της. Επίσης, ουσιαστική διαπραγμάτευση θα γίνει μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η στάση των δανειστών και ειδικά του ΔΝΤ έδειχνε ότι εάν δεν αρθεί η πολιτική εκκρεμότητα, δεν θα υπάρξει συμφωνία. Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, ειδικά τα στελέχη του ΔΝΤ ακολουθούσαν παρελκυστική τακτική αλλάζοντας συνεχώς εκτιμήσεις ως προς το δημοσιονομικό κενό και ζητώντας σκληρά μέτρα, όπως μείωση της κατώτατης σύνταξης. Η θέση του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση ήταν ισχυρή λόγω του ότι ο κ. Σόιμπλε θέλει το Ταμείο παρόν και στην επόμενη μέρα, προκειμένου να περάσει ευκολότερα από τη γερμανική Βουλή την προληπτική γραμμή πίστωσης (ECCL). Η κυβέρνηση, πάντως, αποφάσισε να έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα «κανονικότητας» και συνέχισης των συζητήσεων.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο υπήρξαν διαβουλεύσεις μεταξύ Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ σε «υψηλό επίπεδο», όπως αναφέρουν στελέχη της τρόικας, με στόχο να αξιολογήσουν τις διευκρινίσεις που τους απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού παραμένει το μεγαλύτερο «αγκάθι». Η τρόικα διατυπώνει ισχυρές αντιρρήσεις για δύο βασικά σημεία των ελληνικών προτάσεων:

1. Αύξηση συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13% θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα κατά 350 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα και ιδίως το ΔΝΤ αμφισβητούν ευθέως τη συγκεκριμένη εκτίμηση και υπολογίζουν ότι το όφελος θα είναι μικρότερο κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ.

2. Νέα ρύθμιση χρεών προς εφορίες. Η τρόικα συνεχίζει να εγείρει αντιρρήσεις για το κατά πόσον η νέα αυτή ρύθμιση θα τονώσει τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και ζητεί αλλαγές που θα διασφαλίζουν την είσπραξη των εσόδων που είχαν προβλεφθεί από τις προηγούμενες ρυθμίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή