Δίμηνη παράταση και μετά προληπτική γραμμή πίστωσης

Δίμηνη παράταση και μετά προληπτική γραμμή πίστωσης

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τεχνική παράταση δύο μηνών -μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου- αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, δίνοντας στην Αθήνα και την τρόικα αρκετό χρόνο προκειμένου να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση, που η διαπραγμάτευσή της έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. Συγχρόνως, η ελληνική πλευρά απέσπασε και μια πολιτική δέσμευση ότι, την «επόμενη μέρα» του προγράμματος (μετά το τέλος της παράτασης), η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL) για την ομαλή πρόσβασή της στις αγορές.

Για την Αθήνα και τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, η παραπάνω απόφαση ήταν ανακουφιστική. «Ξεμπλοκάραμε», έλεγε ο υπουργός Οικονομικών,προσθέτοντας ότι «έχουμε ακόμα δύο μήνες περιθώριο για να κλείσει η αξιολόγηση, που μπορεί να γίνει χωρίς άγχος και με σωστή ανάλυση». Σύμφωνα με πηγή της τρόικας, οι πιέσεις μέσα στην αίθουσα του Eurogroup προς την ελληνική πλευρά ήταν πολύ έντονες, καθώς πολλά κράτη-μέλη υποστήριζαν ότι η Αθήνα πρέπει να δεχθεί εξάμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, ενώ η ελληνική πλευρά υποστήριζε τη λύση επέκτασης ενός μήνα.

«Οι δύο μήνες ήταν η σωστή απόφαση, καθώς ο ένας μήνας είχε το ρίσκο να χρειαστεί και άλλη επέκταση για να κλείσει η αξιολόγηση, ενώ δύο μήνες είναι εφικτό. Οτιδήποτε περισσότερο δεν θα βοηθούσε, γιατί θέλουμε να γίνουν τα πράγματα γρήγορα», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο ίδιος σημείωσε ότι «η βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης για την Ελλάδα αντανακλούν τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν κάνει οι Ελληνες πολίτες και οι ελληνικές αρχές».

Παρόλο που η επέκταση δίνει ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση και παραμένει τεχνικής φύσεως, δεν παύει η Αθήνα να έχει μπροστά της ένα δύσκολο δίμηνο, καθώς μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και να κλείσει ένα δημοσιονομικό χάσμα που η τρόικα το εκτιμά στο 1,7 δισ. μέχρι στιγμής. Το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι άλλωστε η προϋπόθεση για να καταστεί δυνατό να περάσει η χώρα στη νέα μορφή σχέσης με την Ευρώπη, στο πλαίσιο όχι ενός δανείου αλλά μιας πιστωτικής γραμμής.

Τα επόμενα βήματα

Τα βήματα των επόμενων ημερών έχουν ως εξής:

Η Ελλάδα από τη μεριά της θα πρέπει να στείλει έως αύριο αίτημα για την παράταση των δύο μηνών του υφιστάμενου προγράμματος και συγχρόνως να ζητήσει την παροχή γραμμής πίστωσης ΕCCL, που θα τεθεί σε ισχύ μόλις κλείσει η αξιολόγηση σε τρία Κοινοβούλια κρατών-μελών. Συγκεκριμένα, σε αυτά της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, που χρειάζονται, σύμφωνα με τα Συντάγματά τους, απόφαση από το Κοινοβούλιο για οποιαδήποτε αλλαγή στο ελληνικό πρόγραμμα.

Συγχρόνως, η τρόικα από τη μεριά της θα πρέπει να στείλει και αυτή αύριο στα εν λόγω Κοινοβούλια μια ανάλυση που θα εξηγεί πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, πόσο κοντά βρίσκονται σε συμφωνία αλλά και μια επιβεβαίωση των δεσμεύσεων σε μια λίστα δράσεων.

Η παραπάνω ανάλυση της τρόικας απαιτείται για να υποστηρίξει την αναγκαιότητα της επέκτασης, καθώς -σε διαφορετική περίπτωση- δύσκολα θα περνούσε από τα εθνικά Κοινοβούλια των συγκεκριμένων χωρών μια μικρή επέκταση, καθώς και οι τρεις βρίσκονται στο «μπλοκ» των κρατών-μελών που υποστήριζαν μια μεγαλύτερη επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος για την Ελλάδα.

Παράλληλα, η Αθήνα θα πρέπει να στείλει μια τρίτη επιστολή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ζητώντας τα 11,5 δισ. ευρώ σε ομόλογα, που βρίσκονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και λήγουν στο τέλος του χρόνου, να πάρουν και αυτά μια αντίστοιχη παράταση δύο μηνών.

Σήμερα, στην Αθήνα αναμένονται τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις. «Είναι το πρώτο βήμα που θα μας οδηγήσει στη γραμμή του τερματισμού», δήλωνε χθες αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή