Ωθηση στις ελληνικές εξαγωγές έδωσε η υποχώρηση του ευρώ

Ωθηση στις ελληνικές εξαγωγές έδωσε η υποχώρηση του ευρώ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ωθηση στις ελληνικές εξαγωγές, μετά μια μακρά περίοδο υποχώρησης, δίνει η εξασθένηση του ευρώ έναντι κυρίως του δολαρίου. Την παραπάνω εξήγηση δίνουν οι εξαγωγείς, εξήγηση που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι εξαγωγές αυξήθηκαν τον Οκτώβριο του 2014 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2013 κατά 7% συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών και κατά 3,6 εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών.

Με δεδομένη ότι η υποχώρηση του ευρώ συνεχίστηκε τόσο τον Νοέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο –την Πέμπτη σημείωσε χαμηλό έτους φτάνοντας τα 1,22840 δολάρια– και τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για συνέχιση της φθίνουσας πορείας συνεπεία της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, μένει να δούμε ποια θα είναι η επίδραση στις ελληνικές εξαγωγές και τους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, η αξία των ελληνικών εξαγωγών διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο του 2014 σε 2.511,7 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, παρουσιάζοντας αύξηση 7% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2013. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η αύξηση των εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες είναι ποσοστιαία χαμηλότερη σε σύγκριση με αυτήν προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, 5,8% και 8,4% αντιστοίχως, η αξία των εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτήν προς τις χώρες της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές προς τις τρίτες χώρες διαμορφώθηκαν σε 1.304,7 εκατ. ευρώ, αντιστοιχώντας περίπου στο 52% του συνόλου των εξαγωγών του Οκτωβρίου, ενώ προς τις χώρες της Ε.Ε. ανήλθαν σε 1.207 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το υπόλοιπο 48%.

Καθοριστικός είναι ο ρόλος των πετρελαιοειδών, καθώς η αξία των εξαγωγών της συγκεκριμένης κατηγορίας ανήλθε συνολικά σε 912,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 719,6 εκατ. αποτελούν αξία εξαγωγών πετρελαιοειδών προς τρίτες χώρες. Αλλη μία κατηγορία προϊόντων όπου οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες είναι σημαντικά περισσότερες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες προς την Ε.Ε. είναι αυτή των πρώτων υλών, μη εδώδιμων, εκτός από καύσιμα. Η αξία των εξαγωγών της εν λόγω κατηγορίας ανήλθε σε 97,6 εκατ. ευρώ προς τις τρίτες χώρες και 29,5 εκατ. ευρώ προς τις χώρες της Ε.Ε. Τα προηγούμενα χρόνια, μάλιστα, οι εξαγωγές μη εδώδιμων πρώτων υλών προς τις τρίτες χώρες ήταν λιγότερες σε σύγκριση με αυτές που γίνονταν προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Η ανάκαμψη των εξαγωγών τον Οκτώβριο και οι προβλέψεις ότι αυτή θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους με βάση τα στοιχεία για τις παραγγελιοληψίες της βιομηχανίας ίσως οδηγήσουν σε αναθεώρηση προς τα πάνω για την πορεία των εξαγωγών στο σύνολο του έτους. Με βάση τα στοιχεία του δεκαμήνου προκύπτει υποχώρηση των εξαγωγών 3,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Σε αντίθεση με τις εξαγωγές, οι εισαγωγές κατέγραψαν μείωση τον Οκτώβριο του 2014 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2013 κατά 1,9%, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών και κατά 3,1% χωρίς τα πετρελαιοειδή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή