Ο κίνδυνος της χώρας μειώθηκε, οι ασφάλειες πιστώσεων αυξήθηκαν

Ο κίνδυνος της χώρας μειώθηκε, οι ασφάλειες πιστώσεων αυξήθηκαν

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υπερδιπλασιασμό των ορίων ασφάλισης για την κάλυψη των πωλήσεων που πραγματοποιούν ελληνικές επιχειρήσεις τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό, έχουν προχωρήσει οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης πιστώσεων στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο, ανεβάζοντας τα σχετικά όρια στα 3 – 3,5 δισ. ευρώ περίπου από 1,5 δισ. ευρώ που είχαν περιοριστεί κατά την περίοδο κορύφωσης της οικονομικής κρίσης.

Η αύξηση των ορίων κάλυψης που προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας αντανακλά τη βελτίωση των οικονομικών προβλέψεων για την Ελλάδα και των συνθηκών ρευστότητας στην εγχώρια αγορά. Το γεγονός αυτό αξιολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση Ασφαλιστών Πιστώσεων και Εγγυήσεων (ICISA), η οποία πρότεινε την επαναφορά της Ελλάδας στη λίστα των «εμπορεύσιμων χωρών», από την οποία είχε εξαιρεθεί το 2012. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είχε εξαιρεθεί με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τη λίστα των «εμπορεύσιμων χωρών». Ετσι οι εξαγωγείς χωρών-μελών της Ε.Ε. μπορούσαν να ασφαλίσουν τις βραχυπρόθεσμες εξαγωγικές πιστώσεις προς Ελληνες εισαγωγείς στους μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, οι οποίοι θα καλύπτονταν στη συνέχεια από τα υπουργεία Οικονομικών των χωρών τους αντίστοιχα.

Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε αποφασιστεί την περίοδο που η οικονομική κρίση στη χώρα μας είχε φτάσει στο ζενίθ, σε μια προσπάθεια να καλύψει τους εξαγωγείς πρώτων υλών προς την Ελλάδα, οι οποίοι λόγω του υψηλού πιστωτικού κινδύνου είχαν περιορίσει δραματικά, ή ακόμα και παγώσει, τις εξαγωγές προϊόντων και πρώτων υλών. Η σχετική απόφαση της ICISA δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αναμένεται να πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Oπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Atradius στην Ελλάδα, κ. Μάκης Τζέης, «η απόφαση αναγνωρίζει ότι το ρίσκο της χώρας μας είναι πλέον σε αποδεκτά επίπεδα, ανοίγοντας τον δρόμο στον ιδιωτικό τομέα για την ασφάλιση των πιστώσεων». Η εταιρεία αύξησε ήδη τα όρια χορήγησης πιστώσεων προς τις ελληνικές επιχειρήσεις το 2014 κατά 112% σε σχέση με το 2012, ενώ παράλληλα έκανε πιο ελαστικά τα κριτήρια για την ασφάλιση των πωλήσεων. Αντίστοιχα ο διευθύνων σύμβουλος της Euler Hermes Hellas, κ. Βασίλης Χρηστίδης, επισημαίνει ότι «η απόφαση αντανακλά την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, γεγονός που αποτυπώνεται και στον τριπλασιασμό του αριθμού των ελληνικών επιχειρήσεων που απολαμβάνουν κάλυψη μέσω των πιστώσεων, από την πλευρά του διεθνούς ασφαλιστικού ομίλου».

Η ασφάλιση πιστώσεων δεν εξαντλείται στην αποζημίωση του ασφαλισμένου σε περίπτωση αθέτησης μιας οικονομικής υποχρέωσης, αλλά επεκτείνεται πλέον στη δυνατότητα εκχώρησης του συμβολαίου προς την τράπεζα, επιτυγχάνοντας καλύτερους όρους. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί ως αντίβαρο στη μείωση της ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών, παρέχοντας έμμεση ρευστότητα. Η σημασία της ασφάλισης καλύπτει ωστόσο και την περίοδο πριν από την έλευση του κινδύνου, αφού το προϊόν λειτουργεί ως μηχανισμός πρόληψης, γιατί προειδοποιεί τον πελάτη για τους κινδύνους από την έκθεση σε συγκεκριμένους πελάτες, αποτρέποντας την υπερβολική ή ακόμα και τη συνολική έκθεση όταν ο πελάτης δεν είναι αξιόπιστος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή