20.000 αιτήσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

20.000 αιτήσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν 20.000 αιτήσεις για την ένταξη 26.800 ατόμων στο πιλοτικό πρόγραμμα καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είχαν κατατεθεί έως τις 8 Δεκεμβρίου, με το 65% των ωφελουμένων να δηλώνει μηδενικό εισόδημα κατά τους 12 προηγούμενους μήνες.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, μέχρι τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014, είχαν υποβληθεί 19.900 αιτήσεις που αφορούσαν 26.800 ωφελουμένους. Ως προς το εισόδημα των 12 τελευταίων μηνών, το 65% δηλώνει μηδενικό εισόδημα, το 25% εισόδημα μέχρι 2.000 ευρώ τον χρόνο και το 10% εισόδημα από 2.000 μέχρι 5.000 ευρώ (αφορά το καθαρό πραγματικό εισόδημα).

Ως προς τα περιουσιακά στοιχεία, το 65% των αιτούντων δηλώνει ότι δεν είναι κάτοχος περιουσιακών στοιχείων, το 27% δηλώνει κάτοχος περιουσίας με αντικειμενική αξία μέχρι 50.000 ευρώ και 8% κάτοχος περιουσίας αντικειμενικής αξίας πάνω από 50.000 ευρώ.

Ηλικιακά, το 8,5% των αιτούντων είναι ηλικίας 18-25 ετών, το 37% ηλικίας 26-40 ετών, το 49% από 41-65 ετών και το 5% άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει θεσμοθετηθεί, μετά την οριστική υποβολή αίτησης από τον ενδιαφερόμενο, πραγματοποιείται η διασταύρωση των δηλωθέντων στοιχείων. Στη συνέχεια, η λίστα των δυνητικά δικαιούχων αποστέλλεται στην Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου που συμμετέχει στο πιλοτικό πρόγραμμα, η οποία, για όσες περιπτώσεις κρίνει απαραίτητο: α) ζητά την προσκόμιση δικαιολογητικών τα οποία δεν μπορούν να διασταυρωθούν (άδεια παραμονής κ.λπ.) και β) αναθέτει την πραγματοποίηση κοινωνικής έρευνας.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου από την Κοινωνική Υπηρεσία, το υπουργείο Εργασίας οριστικοποιεί τους πίνακες δικαιούχων και προχωρά άμεσα στη διαδικασία καταβολής της εισοδηματικής ενίσχυσης.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα, για πρώτη φορά ο πολίτης αναλαμβάνει την ευθύνη να δηλώσει ο ίδιος το πραγματικό του εισόδημα, δεν υποβάλλει επιπλέον δικαιολογητικά, παρά μόνο όσα δεν υπάρχει δυνατότητα διασταύρωσης. Ο υφυπουργός τονίζει ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων πραγματοποιείται ομαλά χωρίς ταλαιπωρία των πολιτών, οι οποίοι δύνανται να υποβάλλουν μόνοι τους ηλεκτρονικά την αίτηση είτε να απευθυνθούν στις υπηρεσίες του οικείου δήμου προκειμένου να διευκολυνθούν.

Η πρώτη καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης των δικαιούχων θα αφορά όσους υπέβαλαν αίτηση μέχρι 30/11/2014, ενώ συνεχίζεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης και για τους αιτούντες μετά τις 30/11/2014.

Οι 13 δήμοι που εφαρμόζουν πιλοτικά τον θεσμό, είναι: Δράμας, Εδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Μαλεβιζίου, Τρίπολης, Σύρου και Σάμου.

Οι αιτήσεις καταβάλλονται στην ιστοσελίδα energo-eke.gr. Κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα είναι το πραγματικό εισόδημα, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας και ο τόπος διαμονής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή