Δέσμιο της πολιτικής αβεβαιότητας το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

Δέσμιο της πολιτικής αβεβαιότητας το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την ανάσα που έδωσε η αποκρατικοποίηση των 14 αεροδρομίων, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εισέρχεται ξανά σε στενωπό, μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και τη στάση που τηρούν οι αγορές απέναντί της. Η διοίκηση πάντως του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αναφέρει ότι το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος δεν αλλάζει. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), κ. Εμμανουήλ Κονδύλη, ούτως ή άλλως, δεν υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις να ληφθούν στις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Οι πιο σημαντικές από αυτές π.χ. ΟΛΠ/ΟΛΘ, Τραινοσέ/ΕΕΣΣΤΥ, είχαν ήδη μετατεθεί για τον επόμενο Φεβρουάριο, όπως έδειξε και το e-mail που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης προς την τρόικα. Η προετοιμασία ωστόσο για τη λήψη των τελικών αποφάσεων θα συνεχιστεί.

«Η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων συνεχίζεται απρόσκοπτα ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων», είπε προς την «Κ» ο κ. Κονδύλης. «Ας μην ξεχνάμε», πρόσθεσε, «ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος έχουν υπάρξει αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης και έχουν πραγματοποιηθεί δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Παρ’ όλα αυτά, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ολοκληρώσει 21 σημαντικές αποκρατικοποιήσεις ύψους 7,7 δισ. ευρώ με ιδιαίτερα σημαντική αναπτυξιακή διάσταση για την ελληνική οικονομία, προσελκύοντας ισχυρούς επενδυτές και παράγοντας ουσιαστικό μεταρρυθμιστικό έργο». Τέλος, ο πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ σημειώνει ότι πουθενά στον ιδρυτικό νόμο ή οπουδήποτε αλλού, αναφέρεται ότι η διοίκηση του Ταμείου θα πρέπει να παγώνει τα σχέδιά του κάθε φορά που παρουσιάζεται μια αστάθεια στο πολιτικό προσκήνιο. «Συνεχίζουμε το έργο μας και μάλιστα με επιταχυνόμενους ρυθμούς» λέει χαρακτηριστικά.

Χθες πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι το κόμμα του θα προχωρήσει στην επανεξέταση όλων των μεγάλων συμβάσεων παραχώρησης γης για την ανοικοδόμηση τουριστικών συγκροτημάτων. Παρουσιάζοντας τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος στον τομέα του τουρισμού σε ομιλία του στο ΕΒΕΑ ο κ. Τσίπρας είπε ότι η στρατηγική για τον τουρισμό περιλαμβάνει «την άρση της εφαρμογής του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων τουριστικών ακινήτων. Θα επανεξετάσουμε», πρόσθεσε, «τις συμβάσεις παραχώρησης χρήσης και ιδιοκτησίας που συνήφθησαν στην περίοδο των μνημονίων, με κριτήριο το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον».

Από την άλλη πλευρά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης, εξειδικεύοντας το πρόγραμμα του κόμματος στον τουριστικό τομέα, σημείωσε ότι «μεσομακροπρόθεσμος» στόχος είναι η δημιουργία ενός εθνικού αερομεταφορέα. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο πετυχημένο μοντέλο της Turkish Airlines, στην οποία το τουρκικό Δημόσιο διαθέτει σημαντική μετοχική συμμετοχή. Τέλος, όπως σημείωσε ο βουλευτής, επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «η ίδρυση δημόσιου – κοινωνικού φορέα παροχής ακτοπλοϊκών υπηρεσιών, ενάντια στις μονοπωλιακές τάσεις στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και στα φαινόμενα εναρμονισμένων πρακτικών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή