ΕΣΠΑ: αγώνας δρόμου για την ψήφιση του νομοσχεδίου

ΕΣΠΑ: αγώνας δρόμου για την ψήφιση του νομοσχεδίου

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρετώδεις διεργασίες γίνονται στο υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να κατατεθούν εγκαίρως στη Βουλή και να ψηφιστούν τις προσεχείς ημέρες και οπωσδήποτε πριν από την 29η Δεκεμβρίου κρίσιμα νομοσχέδια. Για τον λόγο αυτό δεν αποκλείεται ακόμη και σήμερα να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τη διαχείριση και τον έλεγχο του νέου ΕΣΠΑ, αλλαγές στην επιμελητηριακή νομοθεσία, ρυθμίσεις για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), καθώς και αλλαγές στη νομοθεσία για τις λαϊκές αγορές και την αγορά άρτου.

Στο πολυνομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, παρά το γεγονός ότι οι σχετικές ρυθμίσεις έχουν ετοιμασθεί από τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ είχε τεθεί ως αυτόνομο νομοθέτημα σε δημόσια διαβούλευση από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου και εκκρεμεί η σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Ωστόσο, λόγω της ανάγκης επίσπευσης των διαδικασιών υπό το βάρος των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων κρίθηκε απαραίτητο να περιληφθούν σε ένα νομοσχέδιο όλες οι εκκρεμότητες. Σημειώνεται ότι χωρίς τον νόμο για το νέο ΕΣΠΑ δεν μπορεί να γίνει εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων της νέας προγραμματικής περιόδου. Επιπλέον, εάν δεν ψηφιστούν εγκαίρως οι αλλαγές στην επιμελητηριακή νομοθεσία, στις οποίες μεταξύ άλλων προβλέπονται οι εναλλακτικές πηγές εσόδων για τα επιμελητήρια, αυτά κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πόρους, με δεδομένο ότι από την 1/1/2015 καταργείται η υποχρεωτική συνδρομή των επιχειρήσεων-μελών τους που μέχρι σήμερα αποτελεί το μοναδικό έσοδο.

Στις υπόλοιπες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αλλαγές στην αρτοποιητική νομοθεσία και συγκεκριμένα εισάγεται διάταξη με την οποία το ζύγισμα του ψωμιού παύει να είναι υποχρεωτικό και θα γίνεται μόνο κατόπιν σχετικού αιτήματος του καταναλωτή. Τέλος, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει πιο «ελαστικές» ρυθμίσεις για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, επιφέροντας αλλαγές στον νόμο 4264/2014 που είχε ψηφιστεί μόλις την περασμένη άνοιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή