Νέα μείωση κατά 9% στις τιμές των κατοικιών το τρίτο τρίμηνο

Νέα μείωση κατά 9% στις τιμές των κατοικιών το τρίτο τρίμηνο

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου η πτωτική πορεία των τιμών των κατοικιών, η οποία διαμορφώθηκε σε 9% κατά μέσο όρο. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα του Παρατηρητηρίου Τιμών της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών GEOAXIS, καθώς η μέση πτώση των τιμών, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, διαμορφώθηκε σε 7,6% για τα νεόδμητα ακίνητα και σε 10,5% για τα παλιότερα διαμερίσματα (ηλικίας άνω των 15 ετών). Σημειωτέον ότι η εταιρεία καταγράφει τις ζητούμενες τιμές πώλησης σε πέντε αντιπροσωπευτικές περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής (Χολαργός, Παλαιό Φάληρο, Μαρούσι, Αμπελόκηποι και Περιστέρι) και εφαρμόζει μειωτικό συντελεστή της τάξεως του 20%, ώστε να προσεγγίσει τις πραγματικές τιμές πώλησης.

Με βάση τα εν λόγω στοιχεία, η περιοχή του Χολαργού κατέγραψε τις υψηλότερες τιμές, καθώς τα νεόδμητα διαμερίσματα πωλούνται αντί 2.470 ευρώ/τ.μ. (από 2.680 ευρώ/τ.μ. κατά το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο), ενώ τα παλιότερα ακίνητα διατίθενται αντί 1.360 ευρώ/τ.μ. (από 1.500 ευρώ/τ.μ.). Ακολουθεί το Παλαιό Φάληρο, όπου οι νέες κατοικίες κοστίζουν 2.100 ευρώ/τ.μ. (από 2.330 ευρώ/τ.μ.) και οι παλιότερες πωλούνται σε τιμές της τάξεως των 1.120 ευρώ/τ.μ., έναντι 1.350 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο. Αντίστοιχα, στο Μαρούσι τα νεόδμητα πωλούνται αντί 1.880 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο, έναντι 2.050 ευρώ/τ.μ. κατά το περσινό τρίτο τρίμηνο, ενώ τα μεγαλύτερης ηλικίας διαμερίσματα κοστίζουν 1.080 ευρώ/τ.μ., έναντι 1.250 ευρώ/τ.μ.

Στους Αμπελόκηπους, τα νεόδμητα στοιχίζουν 1.680 ευρώ/τ.μ. (από 1.800 ευρώ/τ.μ.) και τα παλιότερα διαμερίσματα διατίθενται αντί ποσού 950 ευρώ/τ.μ., έναντι 1.050 ευρώ/τ.μ. Τις χαμηλότερες τιμές μεταξύ των περιοχών της έρευνας συναντά κανείς στο Περιστέρι, όπου οι μεν νεόδμητες κατασκευές κοστίζουν 1.500 ευρώ/τ.μ. (από 1.535 ευρώ/τ.μ.), οι δε παλιότερες πωλούνται αντί ποσού 930 ευρώ/τ.μ. (από 1.000 ευρώ/τ.μ.). Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι τα παλιότερα ακίνητα είναι πολύ πιο ελκυστικά και οικονομικά προσιτά για μεγάλη μερίδα του καταναλωτικού κοινού, ιδίως σε σχέση με το κόστος των νεόδμητων κατασκευών, παρότι αρκετά από τα εν λόγω ακίνητα βρίσκονται στην αγορά για πάνω από 1-2 χρόνια, χωρίς να βρίσκουν αγοραστές. Αλλωστε, οι ιδιώτες πωλητές συχνά επείγονται για να προσελκύσουν αγοραστές, καθώς επιχειρούν, μέσω της πώλησης ακινήτων τους, να καλύψουν πιθανά χρέη και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις τους. Ενα ακόμα συμπέρασμα που μπορεί να εξάγει κανείς είναι ότι όσοι περίμεναν την περαιτέρω πτώση των τιμών, προτού προβούν σε κάποια κίνηση, δικαιώθηκαν. Σύμφωνα μάλιστα με την GEOAXIS, πτωτικά θα κινηθεί και το τέταρτο τρίμηνο του έτους, χωρίς επί του παρόντος να είναι εύκολη η πρόβλεψη της πορείας της αγοράς κατά το 2015.

Αυτό όμως που είναι σαφές, είναι ότι οι αξίες μειώνονται ως αποτέλεσμα της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, της συρρίκνωσης της ζήτησης από συγκεκριμένες δυναμικές ομάδες πληθυσμού (μετανάστες, νέα ζευγάρια), της ανυπαρξίας τραπεζικού δανεισμού και της υπέρμετρης φορολόγησης των ακινήτων που αποτρέπουν την επιλογή της ως εναλλακτική επένδυση. Επιπλέον πιέσεις στις τιμές προκύπτουν και λόγω του σταθερά υψηλού αποθέματος απούλητων διαμερισμάτων, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 150.000 – 200.000 κατοικιών πανελλαδικά, το οποίο, όπως αναφέρει η GEOAXIS, «λειτουργεί αποσταθεροποιητικά ως προς τη συγκράτηση των αξιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή