Αυξήθηκε κατά 1,3% ο τζίρος στο χονδρικό εμπόριο το γ΄ τρίμηνο

Αυξήθηκε κατά 1,3% ο τζίρος στο χονδρικό εμπόριο το γ΄ τρίμηνο

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο καταγράφει ο κύκλος εργασιών στο χονδρικό εμπόριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης κύκλου εργασιών στο χονδρικό εμπόριο κατά το γ΄ τρίμηνο του 2014 παρουσίασε αύξηση κατά 1,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ΄ τριμήνου του 2013.

Η αύξηση αυτή αποκτά μεγαλύτερη αξία εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο σχετικός δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 11,1% το γ΄ τρίμηνο του 2013 σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2012.

Ο δείκτης κύκλου εργασιών στο χονδρικό εμπόριο του γ΄ τριμήνου 2014, σε σύγκριση με τον δείκτη του β΄ τριμήνου 2014, παρουσίασε μείωση κατά 4,0%, έναντι μείωσης 4,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013.

Ανεξαρτήτως, πάντως, της μείωσης που παρατηρείται το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αύξηση του τζίρου του χονδρεμπορίου για δύο συνεχόμενα τρίμηνα ύστερα από είκοσι τρίμηνα συρρίκνωσης. Η τελευταία φορά που παρατηρήθηκε αύξηση του τζίρου του χονδρεμπορίου σε ετήσια βάση ήταν κατά το α΄ τρίμηνο του 2010.

Ανάκαμψη

Η ανάκαμψη του χονδρεμπορίου εξηγεί σε ένα βαθμό και τις τελευταίες επιχειρηματικές εξελίξεις, όπως για παράδειγμα τη δραστηριοποίηση της αλυσίδας Σκλαβενίτης στον κλάδο του Cash & Carry και την αύξηση της παρουσίας και των λοιπών «παικτών» του λιανεμπορίου στην κατηγορία αυτή.

Το χονδρικό εμπόριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην ετήσια έκθεση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ενώ αναπτύχθηκε ραγδαία την περίοδο 2000-2007 με τον αριθμό των επιχειρήσεων την περίοδο αυτή να αυξάνονται κατά 40%, συρρικνώθηκε στη συνέχεια, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση. Ετσι, την περίοδο 2008-2011 οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 9,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή