Πτώση 7,35% στο Χ.Α., 10,8% η απόδοση των τριετών ομολόγων

Πτώση 7,35% στο Χ.Α., 10,8% η απόδοση των τριετών ομολόγων

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός ελέγχου βρίσκεται πλέον ο φόβος των επενδυτών για το τι θα συμβεί στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται με τον πιο γλαφυρό τρόπο στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και στην πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Χθες, η απόδοση των 3ετών ομολόγων τριπλασιάστηκε σε σχέση με εκείνη που είχαν τον Ιούλιο όταν εκδόθηκαν, ενώ ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου συνέχισε τη βουτιά που ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες.

Αύξηση 68%

Η απόδοση των 3ετών ομολόγων αναρριχήθηκε στο 10,8% όταν η απόδοσή τους κατά την ημερομηνία έκδοσής τους ήταν στο 3,5%. Ωστόσο, τη Δευτέρα η απόδοση βρισκόταν στο 6,4% και μέσα στις τελευταίες τρεις ημέρες αυξήθηκε κατά 68%. Ανοδικά κινήθηκαν και τα 5ετή και 10ετή ομόλογα, που χθες έφθασαν στο 9,7% και 9% αντιστοίχως.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κατάσταση στην ελληνική αγορά ομολόγων είναι πολύ χειρότερη από ό,τι στις υπόλοιπες περιφερειακές αγορές της Ευρωζώνης. Για παράδειγμα, η απόδοση των 3ετών ομολόγων της Πορτογαλίας ήταν χθες στο 1,12% και της Ισπανίας στο 0,72%. Οι αποδόσεις έχουν, επίσης, αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες των ελληνικών ομολόγων. Επίσης, η πίεση που δέχεται η ελληνική αγορά λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων. Παρ’ όλα αυτά, ο ενδεχόμενος πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα φοβίζει περισσότερο τους επενδυτές από το δέλεαρ της ΕΚΤ για αγορές ομολόγων στις αρχές του 2015.

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχώρησε σε τρεις ημέρες κατά 20%, ενώ οι λογιστικές απώλειες από την κεφαλαιοποίηση στην αγορά ανήλθαν στα 12,95 δισ. ευρώ. Μόνο χθες, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 7,35%.

Οι λόγοι που οδηγούν σε αυτό το ράλι των ομολόγων αποτυπώνονται στον διεθνή Τύπο. Η Ελλάδα διακινδυνεύει μια έξοδο από το ευρώ, θεωρεί η γερμανική εφημερίδα Die Welt, ενώ η οικονομική Handelsblatt στέκεται περισσότερο στην αναταραχή που προκαλείται στις αγορές. Ο Economist υποστηρίζει σε ανάλυσή του πως αν δεν εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα γίνουν γενικές εκλογές και -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- νικητής θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον Economist, αν και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, διακηρύσσει ότι δεν θέλει να αποχωρήσει από το ευρώ, «δίνει υποσχέσεις στους ψηφοφόρους για δημόσιες δαπάνες και φόρους που καθιστούν δύσκολη την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη». Και στο πλαίσιο αυτό εξηγεί ότι εντάσσεται και ο «ξαφνικός πεσιμισμός» των αγορών.

«Η Ελλάδα θα έπρεπε να φύγει από το ευρώ», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Die Welt, σύμφωνα με το οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να πάρουν εκ νέου αποφάσεις. «Είτε θα κρατήσουν τεχνητά τη χώρα στην επιφάνεια με νέα δάνεια και ένα νέο “κούρεμα”, παρά τη μεταρρυθμιστική κόπωση, τα κόλπα στον σχεδιασμό του προϋπολογισμού και την πολιτική κρίση, είτε θα τραβήξουν χειρόφρενο (και) η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το ευρώ».

Financial Times και Bloomberg εκτιμούν ότι αυτή τη φορά η ελληνική κρίση δεν απειλεί τόσο πολύ όσο το 2012 την υπόλοιπη Ευρωζώνη, ενώ η Daily Telegraph θεωρεί ότι στο πρόσωπο του Αλ. Τσίπρα η Αγκελα Μέρκελ βρήκε έναν αντίπαλο στα μέτρα της.

Για τον Αμπροουζ Εβανς Πρίτσαρντ της Daily Telegraph, ο Αλ. Τσίπρας εμφανίζεται έτοιμος να προκαλέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες σταματώντας την εφαρμογή του Μνημονίου από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει την εξουσία. «Η λογική συνέπεια θα είναι πολύ σύντομα η εξώθηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εκτός και αν υποκύψουν οι ευρωπαϊκοί θεσμικοί οργανισμοί», υποστηρίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή