Στα 188 εκατ. το πραγματικό έλλειμμα του ΕΤΕΑ

Στα 188 εκατ. το πραγματικό έλλειμμα του ΕΤΕΑ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 188 εκατ. ευρώ υπολογίζει το υπουργείο Εργασίας το πραγματικό έλλειμμα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), το οποίο μάλιστα θα καλυφθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα και χρεόγραφα του υπερ-επικουρικού, καθώς βάσει της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ο ισολογισμός του έτους πρέπει να κλείσει ισοσκελισμένος.

Απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Βασίλη Καπερνάρου, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παραδέχεται ότι το ΕΤΕΑ, έως και τον Σεπτέμβριο του 2014, παρουσιάζει έλλειμμα ύψους 480.000.000 ευρώ. Ομως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, «το έλλειμμά του οφείλεται στην αύξηση της ροής της απονομής αναδρομικών παροχών. Η χρήση του 2014 είναι η πρώτη πλήρους λειτουργίας του ΕΤΕΑ και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τελευταίοι φορείς εντάχθηκαν σε αυτό την 1.3.2013, προκλήθηκε σώρευση υποχρεώσεων από τα έτη 2009-2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ύψος των αναδρομικών παροχών αγγίζει τα 292.000.000 ευρώ για τους πρώτους εννέα μήνες του 2014». «Ως εκ τούτου», επισημαίνει ο κ. Βρούτσης, «το πραγματικό έλλειμμα του ΕΤΕΑ είναι ύψους 188.000.000 ευρώ και αναμένεται να καλυφθεί από τα ταμειακά του διαθέσιμα και χρεόγραφα που το Ταμείο διαθέτει».

Στην ερώτησή του ο κ. Καπερνάρος ζητούσε να ενημερωθεί ποιο είναι το έλλειμμα του ΕΤΕΑ και πώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να το καλύψει. Ο βουλευτής ζητούσε να ενημερωθεί επίσης για το αν έχει ανακοπεί η έκδοση επικουρικών συντάξεων λόγω της ύπαρξης μεγάλου ελλείμματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός, «οι εκδοθείσες από το ΕΤΕΑ συντάξεις το έτος 2014 είναι σχεδόν υπερδιπλάσιες και θα ξεπεράσουν τις 65.000 έναντι 35.000 το έτος 2013».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή