Επανέρχεται η αβεβαιότητα για την πορεία του τουρισμού

Επανέρχεται η αβεβαιότητα για την πορεία του τουρισμού

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κώδωνα του κινδύνου ότι το 2015 μπορεί να ανατραπεί το θετικό κλίμα της τελευταίας διετίας για τον ελληνικό τουρισμό χτυπούν οι φορείς που εκπροσωπούν κλαδικά τον τομέα, με φόντο τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στην εθνική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό την προσεχή Τρίτη θα πραγματοποιηθεί έκτακτο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων διευρυμένο με τη συμμετοχή των προέδρων των Πανελλήνιων Φορέων του κλάδου. Το θέμα της συνεδρίασης του συμβουλίου θα είναι η αντιμετώπιση πιθανών καταστροφικών πολιτικών εξελίξεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Ανδρέα Ανδρεάδη, η αρνητική δημοσιότητα επανήλθε για τη χώρα σε διεθνή Μέσα με κύρια αιτία τα πιθανά σενάρια που καλλιεργούνται για την πορεία της χώρας από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται, ήδη, οι κρατήσεις για το 2015. Σε αυτή τη φάση παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού των κρατήσεων στα συστήματα των ξενοδοχείων. Οι εκπρόσωποι των ξένων tour operator εκφράζουν τον προβληματισμό προς τους Ελληνες ξενοδόχους σε σχέση με την ασφάλεια των προκαταβολών τους στην περίπτωση που οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα επηρεάσουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οι Ελληνες ξενοδόχοι έρχονται αντιμέτωποι μέσα σε λίγα χρόνια με τα ίδια ερωτήματα. Την τελευταία χρονιά που είχε κλείσει με απώλειες ο ελληνικός τουρισμός ήταν το 2012 οπότε λόγω της πολιτικής ρευστότητας με τη διπλή εκλογική αναμέτρηση είχε διακινηθεί περισσότερο παρά ποτέ σε διεθνή Μέσα το σενάριο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Παράλληλα, φορείς από τον χώρο των συνεδρίων σημειώνουν ότι καταγράφονται μεμονωμένα περιστατικά ακυρώσεων ή στάση αναμονής από τον χώρο της διοργάνωσης εταιρικών εκδηλώσεων με προορισμό την Ελλάδα. Ο ΣΕΤΕ ανησυχεί για ολέθριες επιπτώσεις σε οικονομία και τουρισμό σε περίπτωση παρατεταμένης πολιτικής ρευστότητας για τη χώρα. Ο πρόεδρός του τονίζει ότι απαιτείται πολιτική συναίνεση και λύση μείωσης του ρίσκου της χώρας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Ρέτσος, αναφερόμενος στους κινδύνους που μπορεί να επηρεάσουν τον τουρισμό για το 2015, ιεράρχησε την παρατεταμένη πολιτική αστάθεια, τη δυσμενή εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, την επανάληψη της σεναριολογίας την περίοδο 2010-2012 ότι η Ελλάδα είναι ένας μη ασφαλής προορισμός και τον κλονισμό της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας και ειδικά του τουριστικού τομέα. Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, η ευθύνη σύσσωμου του πολιτικού κόσμου της χώρας είναι να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να αποτρέψει ή να περιορίσει αυτούς τους κινδύνους.

Να σημειωθεί ότι πριν από τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και τη δημοσιοποίηση του σχεδίου διπλασιασμού του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής, οι εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί για την τουριστική σεζόν του 2015 ήταν θετικές. Δηλαδή, η χώρα για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια επρόκειτο να βιώσει για τρεις διαδοχικές σεζόν ρεκόρ αφίξεων ξένων τουριστών και αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων. Τώρα όπως σημειώνουν οι φορείς, μαζί με την αβεβαιότητα στην πολιτική ζωή του τόπου, αβέβαιη θεωρείται και η πορεία της τουριστικής σεζόν του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή