Στάση αναμονής από καταθέτες λόγω των πολιτικών εξελίξεων

Στάση αναμονής από καταθέτες λόγω των πολιτικών εξελίξεων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένη ανησυχία επικράτησε στο μέτωπο των καταθέσεων, την εβδομάδα που μας πέρασε. Οι καταθέτες επέστρεψαν στις τράπεζες με ερωτήματα για την τύχη των αποταμιεύσεών τους σε περίπτωση παράτασης της πολιτικής αβεβαιότητας ή πολιτικής αστάθειας, χωρίς ωστόσο η ανησυχία να συνοδευθεί με κινήσεις για μεταφορές χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Την ανησυχία ενίσχυσε κυρίως η κατρακύλα του χρηματιστηρίου και η μαζική έξοδος επενδυτών, αλλά η εμπειρία του 2012 είναι διδακτική και οι καταθέτες δεν κυριαρχούνται από συναίσθημα πανικού. Οι τράπεζες, όπως οφείλουν, συνιστούν ψυχραιμία και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι κινήσεις που υπήρξαν ήταν περιορισμένες και αφορούσαν μεγάλα χαρτοφυλάκια, κυρίως από το private banking, δηλαδή από καταθέτες άνω των 500.000 ευρώ. Οι πελάτες αυτής της κατηγορίας έχουν ούτως ή άλλως αυξημένες επιλογές, αλλά και διαφορετική ψυχολογία που τους προτρέπει να μετακινούν τα χρήματά τους σε αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού ή εξωτερικού, κυρίως διαχείρισης διαθεσίμων ή ομολογιακά.

Περιορισμένες ήταν και οι κινήσεις από τη μεγάλη κατηγορία, με αποταμιεύσεις έως 100.000 ευρώ, ενώ οι μικροκαταθέτες έμειναν απαθείς και αμέτοχοι στο κλίμα ανησυχίας που υπήρξε την πρώτη εβδομάδα στις αγορές, μετά την ανακοίνωση για την επίσπευση των εκλογών. Αντίστοιχα, περιορισμένα ήταν τα εμβάσματα που έγιναν σε τράπεζες του εξωτερικού από όσους είχαν ανοίξει σχετικούς λογαριασμούς τα προηγούμενα χρόνια και τους τηρούν ακόμη ενεργούς, ενώ ανύπαρκτες ήταν οι κινήσεις σε μετρητά. Από τα 164,5 δισ. ευρώ που είναι τοποθετημένα στις ελληνικές τράπεζες -σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου- τα 135,6 δισ. ευρώ είναι αποταμιεύσεις από νοικοκυριά. Από αυτά σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, δηλαδή μικροποσά, είναι 43,2 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα, δηλαδή τα 84,9 δισ. ευρώ, είναι σε προθεσμιακούς λογαριασμούς. Πρόκειται για λογαριασμούς με ποσά από 20.000 ευρώ, που φθάνουν όμως έως και τις 500.000 ευρώ, με συνέπεια οι κάτοχοί τους να έχουν διαφορετική οικονομική συμπεριφορά και δυνατότητα. Πρόκειται για τη μεγάλη δεξαμενή των καταθέσεων, μέρος της οποίας το 2012 είχε κατευθυνθεί σε κυπριακές κυρίως τράπεζες, επιλογή που τώρα κάθε άλλο παρά ελκυστική είναι.

Η εικόνα που μεταφέρουν οι τράπεζες είναι ότι η όποια αγωνία που διατυπώνεται, έχει να κάνει κυρίως με την επομένη των εκλογών και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση που θα αναλάβει να αποτύχει στις διαπραγματεύσεις της με τους δανειστές, γεγονός που με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας. Ο χρόνος ωστόσο μέχρι να ξεκαθαρίσει το πεδίο, που θα στοιχειοθετούσε τέτοια σενάρια, είναι μακρύς και παρά το γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων συμπιέζεται έως τις αρχές Φεβρουαρίου, ημερομηνία που τοποθετούνται οι εκλογές εάν αποτύχει η εκλογή ΠτΔ, οι πολιτικές εξελίξεις στο μεσοδιάστημα αναμένονται πλούσιες, αλλά και απρόβλεπτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή