55 εκατ. σε 3 από τους παραχωρησιούχους οδικών έργων

55 εκατ. σε 3 από τους παραχωρησιούχους οδικών έργων

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διάθεση 55 εκατ. ευρώ σε τρεις από τους παραχωρησιούχους που κατασκευάζουν αυτοκινητόδρομους στη χώρα αποφάσισε το υπουργείο Υποδομών. Πιο συγκεκριμένα, η Κεντρική Οδός θα λάβει 31,2 εκατ. ευρώ, η Ολυμπία Οδός 20,3 εκατ. ευρώ και η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου 3,3 εκατ. ευρώ. Επίσης με άλλες αποφάσεις του το ΥΠΟΜΕΔΙ προσλαμβάνει ιδιώτες συμβούλους για κάθε παλαιό και νέο έργο παραχώρησης.

Πιο συγκεκριμένα:

–  Η Κεντρική Οδός, που κατασκευάζει το τμήμα Ξινιάδα – Τρίκαλα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), θα λάβει 31,2 εκατ. ευρώ, την 5η δόση της πρόσθετης χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου στο έργο. Μέχρι στιγμής η κοινοπραξία έχει λάβει τα 138 εκατ. από τα 215 εκατ. ευρώ της πρόσθετης χρηματοδοτικής συμβολής και 110,2 εκατ. ευρώ από τα 153 εκατ. ευρώ της αρχικής χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου. Συνολικά ο κατασκευαστής θα λάβει 872,5 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο (χρηματοδοτική συμβολή και διάφορες αποζημιώσεις) για να κατασκευάσει μέχρι το τέλος του 2015 το οδικό τμήμα Ξινιάδας – Τρικάλων, μήκους 78,5 χιλιομέτρων.

–  Η Ολυμπία Οδός, που ανακατασκευάζει την εθνική οδό Ελευσίνας – Κορίνθου – Πάτρας έλαβε 20,3 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο τέταρτο τμήμα της 3ης και 4ης δόσης της (αρχικής) χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου. Μέχρι στιγμής η κοινοπραξία έχει λάβει 292,3 εκατ. ευρώ από τα 607,6 εκατ. ευρώ της αρχικής χρηματοδότησης, 158 εκατ. από τα 238 εκατ. της πρόσθετης χρηματοδοτικής συμβολής και 314 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις.

–  Ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, που ανακατασκευάζει το τμήμα Μαλιακού – Κλειδιού της εθνικής οδού Αθήνας – Θεσσαλονίκης έλαβε 3,3 εκατ. ευρώ, την τρίτη δόση της αποζημίωσης των 30 εκατ. ευρώ που συμφωνήθηκε να λάβει με τη συμφωνία επανεκκίνησης των έργων τον Νοέμβριο του 2013. Μέχρι στιγμής έχει λάβει 303,7 εκατ. ευρώ από τα 401,5 εκατ. ευρώ της πρόσθετης χρηματοδοτικής συμβολής που αποφασίστηκε να λάβει με τη συμφωνία επανεκκίνησης των «παγωμένων» παραχωρήσεων στα τέλη του 2013. Επίσης είναι η μόνη κοινοπραξία που έχει λάβει τα προηγούμενα χρόνια το σύνολο της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου στο έργο, ήτοι 296,4 εκατ. ευρώ. Επιπλέον έχει λάβει αποζημίωση 8,8 εκατ. ευρώ (καθυστέρηση έναρξης παραχώρησης), 59 εκατ. ευρώ (στον κατασκευαστή, από τα 84 εκατ. ευρώ της συμφωνηθείσας αποζημίωσης), 7,2 εκατ. ευρώ (στον παραχωρησιούχο). Και επιπλέον 167 εκατ. ευρώ με συμπληρωματική σύμβαση, για την προσθήκη λωρίδας έκτακτης ανάγκης στις σήραγγες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή