Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

• Καταργούνται από 1.1.2015 ο ΚΦΑΣ, το Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο, τα κλαδικά λογιστικά σχέδια και τροποποιούνται διατάξεις του ν. 2190/1920 (ν.4308/2014). Με τον νόμο αυτό επιχειρείται η απομάκρυνση από το τυπολατρικό σύστημα τήρησης βιβλίων και στοιχείων και η αντικατάστασή του με ένα σύστημα λογιστικής παρακολούθησης και αρχείων το οποίο δίνει έμφαση στην ουσία και όχι στον τύπο.

• Η επιχείρηση ή καλύτερα οντότητα, όπως ορίζει ο  νόμος, υποχρεούται να επιλέξει τον τρόπο παρακολούθησης  των συναλλαγών  της  μέσα  στο  πλαίσιο που  δίνει  ο  νέος νόμος, ενώ  πρέπει να  είναι σε θέση να τεκμηριώνει οποιαδήποτε διακίνηση αγαθών με την  έκδοση ή λήψη παραστατικών στοιχείων διακίνησης ή τιμολογίου πώλησης ή απόδειξης λιανικής πώλησης.

• Καταργήθηκαν οι διατάξεις του ν. 2065/1992 περί αναπροσαρμογής αξίας ακινήτων ανά τετραετία. Τα πάγια των επιχειρήσεων που παρακολουθούνται στο κόστος απόκτησής τους υπόκεινται σε έλεγχο απομείωσης της αξίας τους.

• Απλογραφικά βιβλία δύνανται να τηρούν οι πολύ μικρές οντότητες που έχουν κύκλο εργασιών μέχρι 1.500.000 ευρώ, εφόσον αποτελούν προσωπικές εταιρείες ή ατομικές επιχειρήσεις. Μία οντότητα με χαμηλό ενεργητικό (κάτω από 350.000 ευρώ) και με λιγότερους από 10 εργαζομένους θεωρείται πολύ μικρή, ανεξαρτήτως του κύκλου εργασιών.

• Η αλλαγή της φορολογικής κατοικίας γνωστοποιείται στην τοπική ΔΟΥ στην αλλοδαπή. Το αίτημα προωθείται μαζί με τα συνημμένα έντυπα και δικαιολογητικά στο τμήμα «Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογούμενους» το οποίο αποφασίζει εάν πληρούνται ή όχι τα κριτήρια για τη μεταφορά της κατοικίας.

• Η διαδικασία μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας δεν είναι πλέον αυτόματη, δεδομένου ότι οι φορολογικές αρχές πραγματοποιούν αυστηρό έλεγχο και ζητούν πλήθος δικαιολογητικών. Εάν ο φορολογούμενος έχει τα ζωτικά του συμφέροντα, και ιδίως την οικογένειά του στην Ελλάδα, η ΔΟΥ αρνείται την εγγραφή του ως κατοίκου εξωτερικού.

• Μόνιμος κάτοικος αλλοδαπής, που αμέλησε να ενημερώσει τη ΔΟΥ για την αναχώρησή του από την Ελλάδα εθεωρείτο, μέχρι πριν από λίγους μήνες, για τη ΔΟΥ φορολογικός κάτοικος Ελλάδος και ήταν υποχρεωμένος να φορολογηθεί στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά του. Ως εκ τούτου, υποχρεούτο να υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με το εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης για όλα τα προηγούμενα έτη, μέχρι την επίσημη εγγραφή του ως κατοίκου εξωτερικού.

• Λύση στην ταλαιπωρία των κατοίκων εξωτερικού που δεν δήλωσαν εγκαίρως τη μεταβολή της κατοικίας τους δόθηκε με την εγκύκλιο ΠΟΛ 1177/2014, σύμφωνα με την οποία όσοι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος είχαν εγκατασταθεί σε άλλο κράτος (με εξαίρεση τα μη συνεργάσιμα κράτη) μέχρι 31.12.2013, μπορούν πλέον να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία χωρίς να υποβάλλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα για όλα τα προηγούμενα έτη μέχρι τη στιγμή γνωστοποίησης της μεταφοράς, εφόσον είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η κατοικία τους βρισκόταν όντως στο εξωτερικό.

Πηγή : Grant Thornton

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή