Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου το δώρο Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα

Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου το δώρο Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eως τις 21 Δεκεμβρίου πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες το Δώρο Χριστουγέννων στους μισθωτούς που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ έως το τέλος του χρόνου πρέπει να ληφθεί και το όποιο υπόλοιπο αδείας υπάρχει, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Η ΓΣΕΕ μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (www.kepea.gr) πληροφορεί τους εργαζομένους για τις δύο τελευταίες εκκρεμότητες της χρονιάς. Μάλιστα, επισημαίνει πως σε περίπτωση που το Δώρο δεν καταβληθεί εγκαίρως, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά, η οποία διαβιβάζεται στον εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης εις βάρος του εργοδότη. Παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς στα αστυνομικά τμήματα οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν παράβολο. Εάν όμως καταθέσουν ατομική μήνυση οφείλουν να πληρώσουν παράβολο, με το κόστος του να κυμαίνεται από 100-150 ευρώ. Ολόκληρο το Δώρο δικαιούνται οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να καταβληθεί και το υπόλοιπο αδείας κάθε εργαζομένου. Μάλιστα, η νομοθεσία προβλέπει ότι ακόμη και αν ο εργαζόμενος δεν έχει υποβάλει σχετικό αίτημα, ο εργοδότης επιβάλλεται να χορηγήσει το υπόλοιπο αδείας μέχρι την τελευταία μέρα του τρέχοντος έτους. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος ζητάει την άδειά του και ο εργοδότης δεν του τη χορηγεί, η επιχείρηση υποχρεούται να πληρώσει τον εργαζόμενο για τον αριθμό ημερών που δεν έλαβε, με προσαύξηση 100%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή