Στόχος, να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα έως τις 26 Ιανουαρίου

Στόχος, να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα έως τις 26 Ιανουαρίου

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο την ολοκλήρωση του ελέγχου έως τις 26 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία συνεδριάζει το Eurogroup, κινείται το οικονομικό επιτελείο. Τα θέματα που θα πρέπει να συμφωνηθούν με την τρόικα είναι πολλά και σημαντικά -όπως αποδεικνύεται και από την έκθεσή της που συνοδεύει το ελληνικό αίτημα της παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος- ενώ τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας συνεχίζουν στην Αθήνα τους ελέγχους επί των δημοσιονομικών ζητημάτων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, δήλωσε χθες πως η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές του νέου έτους και η συμφωνία μαζί της αναμένεται να κλείσει έως τις 26 Ιανουαρίου. Η δήλωση αυτή έγινε μετά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο του καλύτερου συντονισμού του κυβερνητικού έργου και της προώθησης των εκκρεμοτήτων με την τρόικα.

Στο υπουργείο Οικονομικών λειτουργούν με βασικό σενάριο ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι τέτοιες που θα επιτρέψουν την επιστροφή της τρόικας στις αρχές του 2015. Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση της τρόικας αναδεικνύει ότι τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης είναι πολλά (15 συνολικά). Τα σημαντικότερα είναι:

1. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016 και για τον λόγο αυτό έχει προτείνει να ληφθούν ορισμένα μέτρα για την επίτευξη του στόχου του 2015 (όπως η αύξηση συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία από 6,5% έως 13%, η μείωση ή και κατάργηση μη μισθολογικών παροχών, η μείωση των ανώτατων ορίων δαπανών κ.λπ.).

Ωστόσο, η τρόικα συνεχίζει να υποστηρίζει ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2015, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ θέτει θέμα δημοσιονομικού κενού ακόμα και για το 2016. Επίσης, η τρόικα επιμένει να νομοθετηθούν από τώρα τα μέτρα που έχουν προταθεί από την Αθήνα ως εναλλακτικά. Πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν πως το θέμα του δημοσιονομικού θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα, καθώς στο τέλος η τρόικα θα πεισθεί για την ορθότητα των ελληνικών προτάσεων.

Να σημειωθεί ότι αυτές τις ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που είναι επιφορτισμένα με τα δημοσιονομικά ζητήματα βρίσκονται στην Αθήνα και συνεχίζουν τις επαφές τους με τις ελληνικές αρχές (οι επαφές θα ολοκληρωθούν μάλλον αύριο).

2. Ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις. Οπως αναφέρεται στην έκθεση της τρόικας, συνεχίζονται οι συζητήσεις για τροποποιήσεις που θα ευθυγραμμιστούν με τις δεσμεύσεις του προγράμματος.

3. Δημιουργία ανεξάρτητου από το υπουργείο Οικονομικών οργανισμού για τη φορολογική διοίκηση.

4. Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας, θα πρέπει να προχωρήσουν ενοποιήσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων, περιορισμός των δαπανών, καθώς και η άμεση συνάρτηση μεταξύ εισφορών και παροχών για όλα τα Ταμεία. Επίσης, θα προχωρήσει η σταδιακή κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης.

5. Αγορά εργασίας. Κατά την τρόικα συνεχίζονται οι συζητήσεις για το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, ενώ η Αθήνα πρότεινε την τροποποίηση της νομοθεσίας για τις δράσεις των συνδικάτων.

6. Θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις για τον ανταγωνισμό, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων. Επίσης, θα πρέπει να προχωρήσει νόμος που θα απελευθερώνει την αγορά φυσικού αερίου.

7. Αποκρατικοποιήσεις. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει 2 συμφωνίες παραχώρησης λιμένων, να έχει δεσμευτικές προσφορές για τους σιδηροδρόμους, να μεταβιβάσει τις μετοχές του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ για την πώλησή τους, ενώ θα πρέπει να υπάρξουν δεσμευτικές προσφορές για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΙΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή