Διευκρινίσεις ΓΓΔΕ για το Κέντρο Τυφλών

Διευκρινίσεις ΓΓΔΕ για το Κέντρο Τυφλών

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τροποποίηση του νόμου ζητεί εμμέσως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων από το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να σταματήσουν οι αυτόματοι συμψηφισμοί τακτικών ή έκτακτων κρατικών χορηγήσεων σε ευπαθείς ομάδες.

Με βάση τη νομοθεσία, η επιχορήγηση προς το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών συμψηφίστηκε με οφειλές του κέντρου προς το Δημόσιο. Ο νόμος ορίζει ότι προκειμένου να εισπραχθούν χρήματα από το Δημόσιο, πρέπει να έχουν εξοφληθεί τα χρέη του δικαιούχου, εκτός αν ο νόμος που προβλέπει την εκάστοτε παροχή ορίζει ρητώς ότι αυτή δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται.

Οι εφορίες είναι αναγκασμένες, λοιπόν, να προχωρούν σε συμψηφισμούς. Για να αλλάξει η κατάσταση αυτή θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία και να ορίσει ρητώς ότι οι ανωτέρω οφειλές ούτε κατάσχονται ούτε συμψηφίζονται.

Σχετικά με τα τσουχτερά εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), που έχουν λάβει πολλά κοινωφελή νομικά πρόσωπα, όπως το Κέντρο Τυφλών, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι όσα νομικά πρόσωπα δικαιούνται απαλλαγή οφείλουν να συμπληρώσουν έως τις 19 Δεκεμβρίου ορθώς στις δηλώσεις τους τις προβλεπόμενες ενδείξεις, ώστε να τύχουν της ορθής εκκαθάρισης του φόρου. Μετά τη διόρθωση του Ε9 από τους φορολογουμένους, θα γίνει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και θα προκύψει η ενδεχόμενη μείωση που προβλέπεται από τον νόμο.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σε περίπτωση μη ορθής συμπλήρωσης των δηλώσεων από τους υπόχρεους, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται λανθασμένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή