Απότομο φρένο στις τουριστικές κρατήσεις εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας

Απότομο φρένο στις τουριστικές κρατήσεις εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμα κινδύνου εξέπεμψαν, χθες, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και οι πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις – μέλη του για τον ελληνικό τουρισμό με αφορμή τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες διαμορφώνουν ταχύτατα στην παγκόσμια κοινή γνώμη μία εικόνα αβεβαιότητας για τη χώρα μας.

«Παρατηρούμε ότι η εικόνα αυτή τροφοδοτείται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και θέτει εκ νέου σε αμφιβολία το ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας παρά τις βαρύτατες θυσίες που υπέστη ο ελληνικός λαός» αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν ο ΣΕΤΕ και οι ενώσεις μέλη του. Ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι αυτά συμβαίνουν διότι ακόμη και σήμερα όποιες και εάν είναι οι εξελίξεις δεν έχει εξασφαλισθεί ομαλή διαχείριση από το πολιτικό σύστημα με συνεννόηση, αυτοσυγκράτηση και σε πλαίσιο συνεργασίας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου του Συνδέσμου κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, το τελευταίο δεκαήμερο έχει ανακοπεί σε ποσοστό 50% ο ρυθμός εισόδου νέων κρατήσεων στα συστήματα των ξενοδοχείων σε σχέση με την ανοδική ροή που εμφανίστηκε στη προ των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων περίοδο. Παράλληλα, πληροφορίες από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» αναφέρουν ότι ξένες αεροπορικές εταιρείες αναμένοντας τη τροπή των πολιτικών εξελίξεων καθυστερούν να οριστικοποιήσουν το πτητικό τους πλάνο για το 2015 στην Αθήνα. Αβεβαιότητα υπάρχει και σε ό,τι αφορά την υλοποίηση κλεισμένων διεθνών συνεδρίων για την επόμενη χρονιά. Ηδη έχουν καταγραφεί οι πρώτες περιπτώσεις αλλαγής της τοποθεσίας συνεδρίων από τη χώρα μας σε άλλους προορισμούς. Ο ΣΕΤΕ καλεί τους πολιτικούς από κάθε παράταξη να κατανοήσουν τη βαριά τους ευθύνη και να σταθούν στο ύψος της εθνικής τους αποστολής. Επιπλέον, τονίζει ότι «εάν η κατάσταση αυτή δεν αναταχθεί αλλά συνεχισθεί και επιδεινωθεί, θα καταφέρει βαρύ και δύσκολα αναστρέψιμο πλήγμα στον τουρισμό μας και τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε κάθε άκρη της πατρίδας μας που ζουν ή εξαρτώνται από αυτόν». Και, συμπληρώνει, ότι εάν καταρρεύσει ο τουρισμός, θα καταρρεύσει και το τελευταίο ανάχωμα της ελληνικής οικονομίας.

Στο μεταξύ, σε συνάντηση που είχε το προεδρείο του Συνδέσμου -μαζί με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους- με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί του έθεσε το ζήτημα του υψηλού κόστους χρηματοδότησης για τις τουριστικές επενδύσεις σε σχέση με ό,τι ισχύει σε ανταγωνιστικούς προορισμούς αλλά και των περιορισμών που θέτει Οδηγία της Ε.Ε. στη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων, βάζοντας εμπόδια στην υλοποίηση νέων επιχειρηματικών σχεδίων. Επιπροσθέτως, ανέφερε τις απώλειες αφίξεων και εσόδων που θα υποστεί η Ελλάδα στη περίπτωση που υλοποιηθεί το σενάριο διπλασιασμού του ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής.

Σύμφωνα με εκτίμηση του ΣΕΤΕ κατά μέσο όρο και υπό φυσιολογικές οικονομικές συνθήκες για την απόσβεση μιας μέσης ξενοδοχειακής επένδυσης απαιτούνται 10 χρόνια. Στην Ελλάδα, όμως, δεν μπορεί να γίνει ομαλός προγραμματισμός εξαιτίας των συχνών αλλαγών στη φορολογία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι τα τελευταία 5 χρόνια έχουν αυξομειωθεί 6 φορές οι συντελεστές του ΦΠΑ για τουριστικές υπηρεσίες.

Επίσης, το προεδρείο του ΣΕΤΕ μετέφερε στον Επίτροπο ότι έχει αναθέσει στον διεθνή οίκο της Ernst & Young να μελετήσει τις μακροοικονομικές συνέπειες της πρότασης της κυβέρνησης για αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής. Το προεδρείο υπογράμμισε ότι οι επιχειρηματίες είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν περαιτέρω στον ελληνικό τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι η χώρα μας μπορεί να περιληφθεί στους 10 κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως αρκεί να ικανοποιηθεί μια σειρά προϋποθέσεων όπως σταθερό φορολογικό σύστημα, σαφή σχέδια χρήσης γης, ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, πολιτική σταθερότητα κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή