BofA: 3+3 σενάρια για πολιτικές εξελίξεις και χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας

BofA: 3+3 σενάρια για πολιτικές εξελίξεις και χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας παρουσιάζει σε έκθεσή του ο επενδυτικός οίκος BofA-Merrill Lynch, ενώ άλλα τρία σενάρια παρουσιάζει και για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας στο διάστημα 2015 – 2016, οι οποίες κυμαίνονται από 0 έως 41,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την BofA, τα τρία σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις είναι:

• Το καλύτερο για τις αγορές. Σε αυτό εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου από την παρούσα Βουλή, αποφεύγονται οι πρόωρες εκλογές και υπάρχει συμφωνία με την τρόικα πριν από το τέλος Φεβρουαρίου. Μάλιστα, ο οίκος υποστηρίζει πως για να βελτιώσει τις πιθανότητές της η κυβέρνηση να βρει τις 180 ψήφους που απαιτούνται, θα μπορούσε να υποσχεθεί πρόωρες εκλογές έως τον Σεπτέμβριο του 2015.

• Το δεύτερο καλύτερο. Δεν εκλέγεται τώρα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διεξάγονται πρόωρες εκλογές, αλλά επέρχεται συμφωνία με την τρόικα.

Ο οίκος εκτιμά ότι η Ε.Ε. θα δώσει νέα παράταση στο υφιστάμενο πρόγραμμα, εάν η νέα κυβέρνηση είναι πρόθυμη να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, όποια και να είναι η νέα κυβέρνηση, δεν θα αντέξει μακρόχρονες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς θα βρίσκεται υπό πίεση χρόνου λόγω των αναγκών χρηματοδότησης για την εξυπηρέτηση ομολόγων. Επίσης, αναμένεται αρνητική αντίδραση από τις αγορές σε πιθανές καθυστερήσεις ολοκλήρωσης μιας συμφωνίας με την τριμερή. Η βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα και το ενδεχόμενο «ξεπούλημα» στην ελληνική αγορά μετά την αποτυχία εκλογής προέδρου ενδέχεται να εξελιχθεί σε ευκαιρία αγορών εάν:

1. Η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές και έλθει γρήγορα σε συμφωνία με την τρόικα ή

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και, έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις, έλθει σε συμφωνία με την τρόικα.

• Το χειρότερο σενάριο. Πολιτική παράλυση και ασυμφωνία με την τρόικα. Η «μετάσταση» της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη θα είναι περιορισμένη κατά την BofA και το σενάριο αυτό μπορεί να εξελιχθεί ως εξής:

1. Αποτυχία συμφωνίας για κυβέρνηση συνασπισμού, γεγονός που θα οδηγήσει σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση τον Μάρτιο.

2. Αποτυχία της νέας κυβέρνησης να συμφωνήσει με την τρόικα.

Σε ό,τι αφορά στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας στο διάστημα 2015 – 2016, η BofA τις υπολογίζει σε:

• 0 έως 12,6 δισ. ευρώ αν παραμείνει το ΔΝΤ.

• 8,9 έως 21,5 δισ. ευρώ εάν υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή.

• 28,9 έως 41,5 δισ. ευρώ εάν ακολουθηθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο οίκος JP Morgan ανέφερε χθες πως οι περισσότεροι από τους επενδυτές που συνομιλούν εμφανίζονταν ανήσυχοι μπροστά στην προοπτική να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία. Πάντως, η εφημερίδα Wall Street Journal σημείωνε χθες πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει να τρομάξει τους ψηφοφόρους αντί να προσπαθήσει να τους πείσει. Σε άρθρο με τίτλο «Ο πανικός επιστρέφει στην Ελλάδα», η εφημερίδα υποστηρίζει πως «το Χρηματιστήριο κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα καθώς η απόφαση για τη διενέργεια προεδρικών εκλογών προκάλεσε φόβους για τo μέλλον των μεταρρυθμίσεων και της ανάκαμψης στην Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή