Πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι οι Ελληνες

Πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι οι Ελληνες

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι παρουσιάζονται οι Έλληνες, περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους σε μία σειρά από θέματα όπως για την οικονομία, για το μέλλον τους, για τη λειτουργία της δημοκρατίας και το ίδιο τους το νοικοκυριό.  Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα 28 κράτη- μέλη οι Έλληνες νιώθουν ακόμα πιο απαισιόδοξοι από το τελευταίο που έγινε τον περασμένο  Ιούλιο.

“Κακή έως πολύ κακή» χαρακτηρίζουν 75% των Ελλήνων την κατάσταση του νοικοκυριού τους (8% περισσότερο από τον Ιούλιο) σε αντίθεση με το 32% των Ευρωπαίων ενώ μόλις 41% των Ελλήνων απαντάνε ότι είναι ικανοποιημένοι από την ζωή τους σε αντίθεση με το 79% των Ευρωπαίων.  Σε ερωτήματα σχετικά με τους θεσμούς, στην Βουλή δηλώνουν εμπιστοσύνη 14% ενώ παρόλο που είναι μικρό και το ποσοστό στην Ευρώπη παραμένει διπλάσιο στο 30%. Σε ό,τι αφορά τα πολιτικά κόμματα, 91% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη και μόλις 8% απαντούν θετικά. Επίσης αποκαρδιωτικό είναι το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατίας μόλις 19% των Ελλήνων και 81% δυσαρεστημένοι. Στην ΕΕ, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 50% και 48%.

Tο εντυπωσιακό ποσοστό του 89% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της χώρας, παρουσιάζοντας αύξηση πέντε ποσοστιαίων μονάδων από το ευρωβαρόμετρο του Ιουλίου. Και στην ΕΕ όμως το ποσοστό είναι χαμηλό με 77% να δηλώνει το παραπάνω.  Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ενώ έχει φτάσει στο 35% το ποσοστό των Ελλήνων, σύμφωνα με την έρευνα, που είναι αντίθετοι με το ευρώ, (με αύξηση έξι ποσοστιαίων μονάδων από την τελευταία έρευνα), συνεχίζει η Ελλάδα να είναι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της ευρωζώνης. Το ποσοστό των Ελλήνων που είναι υπέρ του ευρώ (63%) είναι επτά ποσοστιαίες μονάδες πιο πάνω από τον  αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο (56%).

Σχετικά με την απασχόληση, σχεδόν ομόφωνα, 98%, οι Έλληνες απάντησαν ότι χαρακτηρίζουν την κατάσταση «κακή» ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 73%. Οι Έλληνες χαρακτηρίζουν επίσης «κακή» την επαγγελματική τους κατάσταση  σε ποσοστό 53%, ενώ μόλις το 25% εμφανίζονται ικανοποιημένοι. Αντίθετα, στην ΕΕ τα αποτελέσματα είναι ακριβώς τα αντίθετα με 56%  οι θετικές απαντήσεις έναντι 26%  των αρνητικών.

1. Κατάσταση νοικοκυριού “κακή”

Ελλάδα 75% ΕΕ 32%

2. Ικανοποιημένοι από την ζωή τους

Έλληνες 41% ΕΕ 79%

3. Υπέρ του Ευρώ

Έλληνες 63% ΕΕ 56%

4. Απασχόληση κατάσταση “κακή”

Έλληνες 98% ΕΕ 73%

5. Ικανοποιημένοι από τον τρόπο λειτουργίας Δημοκρατίας

Έλληνες 19% ΕΕ 50%

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή