Επανέρχεται το Grexit στον ξένο Τύπο

Επανέρχεται το Grexit στον ξένο Τύπο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ακόμα μία ημέρα η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του ξένου Τύπου, ο οποίος επαναφέρει το θέμα της εξόδου της χώρας από το ευρώ και το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας. Μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα Die Welt υποστηρίζει ότι η Γερμανία και η τρόικα είναι έτοιμες να διακόψουν τη χρηματοδότηση της χώρας σε περίπτωση που προκύψει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από ενδεχόμενες εκλογές.

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt με άρθρο που φιλοξένησε χθες στην ηλεκτρονική της έκδοση ανέφερε πως «η Ελλάδα είχε φανεί ότι είχε διασωθεί από την εξαιρετική κρίση χρέους», αλλά «τώρα απειλείται με νέες εκλογές και πολιτικό χάος», στο πλαίσιο «η κρίση επιστρέφει, πιθανόν με χειρότερες συνέπειες απ’ ό,τι την πρώτη φορά» όπως εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.

Μάλιστα, συμπληρώνει πως «η φράση “Grexit”, μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, βρίσκεται ξανά σε κάθε στόμα» και υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «παιχνίδι με τη φωτιά. Θα μπορούσε να οδηγήσει στο γεγονός να πρέπει να αφήσουν οι Ελληνες το ευρώ». Ωστόσο προσθέτει πως «δεν ήταν μη αναμενόμενη η επιστροφή της κρίσης. Ο Σαμαράς βιάστηκε να κηρύξει το τέλος της, με τη βεβιασμένη ανακοίνωσή του, ότι η Ελλάδα θα διώξει μέχρι τέλος του έτους την τρόικα, θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα στήριξης και θα χρηματοδοτηθεί ξανά από τις αγορές».

Από την πλευρά της η γερμανική εφημερίδα Die Welt δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η εκλογή που θα μπορούσε να ρίξει στο χάος όλη την Ευρώπη». Σύμφωνα με την εφημερίδα, στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που τηρούν την ανωνυμία τους, διαμηνύουν ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόσει την πολιτική που επαγγέλλεται θα απομονωθεί η ελληνική οικονομία από το ευρωσύστημα. Σημειώνουν, δε, πως «δεν χρειαζόμαστε νέα σχέδια, έχουμε ήδη τα παλιά σχέδια στα συρτάρια, που μιλούν για απομόνωση του ελληνικού οικονομικού συστήματος».

Αντιθέτως, σύμφωνα με το δημοσίευμα «αν ο κ. Σαμαράς παραμείνει, η ροή της απαραίτητης βοήθειας προς την Ελλάδα θα συνεχιστεί, καθώς έχει επιδείξει συνέπεια στις μεταρρυθμίσεις» όπως αναφέρουν κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα, η εφημερίδα επικαλείται και πηγές της τρόικας, σύμφωνα με τις οποίες «εάν ο κ. Τσίπρας έρθει στην εξουσία και εφαρμόσει όσα υπόσχεται η Ελλάδα δεν θα λάβει άλλα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κείμενο της Die Welt περιλαμβάνονται και οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα «νταούλια» και υποστηρίζει πως πρόκειται περί «ψευδαίσθησης που θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη».

Και η βρετανική εφημερίδα Telegraph υποστηρίζει σε άρθρο της πως μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ απειλεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία και άτακτη έξοδο από το ευρώ. «Κάτι που θα ήταν καταστροφικό για όλους». Ωστόσο, σημειώνει ότι αν γίνει σωστά, η επαναφορά εθνικών νομισμάτων εντός της Ευρωζώνης θα μπορούσε να φέρει ένα «λαμπρό νέο ξεκίνημα». Αλλωστε, εκτιμά πως απ’ όλες τις αστάθειες που ανησυχούν τους διεθνείς επενδυτές -βουτιά στην τιμή του πετρελαίου μέχρι την κατάρρευση του ρωσικού νομίσματος και επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας- η Ελλάδα είναι αυτή που τους ενοχλεί λιγότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή