Κομισιον: Το ελληνικό χρέος παραμένει απειλή για την ευρωπαϊκή περιφέρεια

Κομισιον: Το ελληνικό χρέος παραμένει απειλή για την ευρωπαϊκή περιφέρεια

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα ακόμα αποτελεί κίνδυνο για τις οικονομίες των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης, καθώς η Κομισιόν διαπιστώνει ότι τα προβλήματα του ελληνικού χρέους μεταδίδονται και σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και Ιρλανδία. Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν προειδοποιεί για την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης του ισοζυγίου τρεχουσών, κάτι που κάνει την ελληνική οικονομία ακόμα πιο ευάλωτη.

Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν για την Ευρωζώνη, τα ρίσκα που προκύπτουν από τα κρατικά χρέη και η μετάδοσή τους στις ευρωπαϊκές χώρες είναι «ετερογενή και ασύμμετρα». Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία φαίνεται πως αποτελούν πηγή μετάδοσης των προβλημάτων μεταξύ τους, ενώ είναι ευάλωτες και σε προβλήματα που μπορεί να έχουν χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης. Μάλιστα, σημειώνει ότι ένας παράγοντας που μείωσε τα ρίσκα μεταξύ των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης ήταν η δεύτερη συμφωνία της Ελλάδας που περιελάμβανε το «κούρεμα» των ομολόγων. Πάντως, η Κομισιόν επισημαίνει την ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Ελλάδα, καθώς η υφιστάμενη κατάσταση δεν διασφαλίζει ότι το εξωτερικό χρέος της χώρας δεν θα αυξηθεί. Μάλιστα, αναφέρει στην έκθεσή της πως θα πρέπει να βελτιωθεί 3 ποσοστιαίες μονάδες ώστε να φθάσει στα επιθυμητά επίπεδα.

Μοσκοβισί

Εν τω μεταξύ, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί (φωτογραφία) δήλωσε ότι η επιτήρηση της οικονομίας της Ελλάδας από τους διεθνείς πιστωτές της πρέπει να γίνει «πολύ πιο ελαφριά» και λιγότερο «επεμβατική». «Βγαίνουμε από τη λογική της τρόικας ως έχει, η οποία πλέον δεν γίνεται ανεκτή από τον ελληνικό λαό», είπε στο περιθώριο μιας επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή