Με απώλειες άνω του 26% κλείνει το 2014 για το Χρηματιστήριο

Με απώλειες άνω του 26% κλείνει το 2014 για το Χρηματιστήριο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εβδομάδα έντονης μεταβλητότητας κατεγράφη στο χρηματιστήριο. Οι επενδυτές στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τις μεγάλες απώλειες στα χαρτοφυλάκιά τους προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις τίτλων καθώς η χρονιά που εκπνέει αφήνει ετήσιες ζημίες σχεδόν 26%, που είναι από τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μόνο το διάστημα 9 Δεκεμβρίου 2014 (που γνωστοποιείται η επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας) μέχρι και την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014 οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη φθάνουν το -16,37%, ενώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει υποχωρήσει 20 δισ. ευρώ.

Ο παράλληλος βίος του χρηματιστηρίου και των ελληνικών κρατικών ομολόγων αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στον σχετικό πίνακα. Οι αποδόσεις των 3ετών, 5ετών και 10ετών ομολόγων έχουν εκτοξευθεί σε απαγορευτικά επίπεδα. Η εξέλιξη αυτή δυσχεραίνει και τις προσπάθειες των εισηγμένων υψηλής κεφαλαιοποίησης να διαπραγματευθούν υπό καλύτερους όρους τις αναδιαρθρώσεις των δανείων τους ή ακόμη και την έκδοση νέων εταιρικών ομολόγων.

Η πολιτική αβεβαιότητα προκαλεί μούδιασμα στην επιχειρηματική κοινότητα της χώρας. Ολες οι εταιρείες θεωρούν ήδη χαμένο το πρώτο δίμηνο της νέας χρονιάς εφόσον η χώρα οδεύσει σε πρόωρες εκλογές.

Στο χρηματιστήριο οι περισσότεροι επενδυτές παραμένουν ανενεργοί. Αυτό εξάλλου δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία του Νοεμβρίου, αφού οι ενεργοί κωδικοί δεν ξεπερνούν τις 20.000. Ωστόσο υπάρχουν τα hedge funds, που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τις χαμηλές τιμές των μετοχών και γι’ αυτό τοποθετούνται επιλεκτικά σε μετοχές με αξιοπρεπή εμπορευσιμότητα. Η διαφορά όμως με τα μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια είναι ότι τα hedge funds, εφόσον διαπιστώσουν ότι καταγράφουν έστω και ελάχιστες υπεραξίες σε μια χαμένη χρονιά γι’ αυτά στην Ελλάδα, αμέσως υπό τη μορφή αγέλης εγκαταλείπουν την ελληνική αγορά ρευστοποιώντας σαν να μην υπάρχει αύριο.

Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών, που δεν ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ την προτελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, αποτυπώνει με τον πιο βέβαιο τρόπο ότι το χρηματιστήριο έχει αποδεχθεί τις πρόωρες εκλογές.

Ταυτόχρονα αρκετές εισηγμένες προσπαθούν είτε με επιστροφή κεφαλαίου είτε με διανομή προμερίσματος να επιβραβεύσουν τους επενδυτές που παραμένουν πιστοί στις τοποθετήσεις τους.

Η διατήρηση του αρνητικού κλίματος στο χρηματιστήριο προκαλεί δυσχέρειες και σε όσες εισηγμένες είχαν προγραμματίσει να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου με μετρητά στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η εικόνα της αγοράς δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς στη δεύτερη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, την Τετάρτη, δεν αναμένεται αποτέλεσμα, ούτε καν θετική ένδειξη για την τελική έκβαση.

Η σεναριολογία για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετεκλογικά –αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για πρόωρες κάλπες και επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ– επιδεινώνει το χρηματιστηριακό κλίμα, καθιστώντας άκρως επιφυλακτικούς τους διαχειριστές ξένων funds, οι οποίοι με τις κινήσεις και τις επιλογές τους καθορίζουν την τάση στο χρηματιστήριο. Επίσης θα πρέπει να τονισθεί ότι τον ερχόμενο Ιανουάριο, που πιθανότατα η χώρα θα διεξαγάγει την προεκλογική της περίοδο, οι ξένοι επενδυτές θα προχωρούν στις αρχικές τους τοποθετήσεις για τον νέο χρόνο και ασφαλώς η Ελλάδα θα βρίσκεται στα μόνιτορ με αστερίσκο λόγω ειδικών συνθηκών που θα επικρατούν στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή