Αναγκαία για την οικονομία η πολιτική σύγκλιση, τονίζει το ΚΕΠΕ

Αναγκαία για την οικονομία η πολιτική σύγκλιση, τονίζει το ΚΕΠΕ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη πολιτικής σύγκλισης προς όφελος της οικονομίας επισημαίνει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στο τεύχος του για την ελληνική οικονομία.

«Στην παρούσα συγκυρία, κρίνεται αναγκαίο το πολιτικό σύστημα να συμφωνήσει ή τουλάχιστον να συγκλίνει σε δέσμη πολιτικών για θεμελιώδη ζητήματα όπως το παραγωγικό πρότυπο της χώρας, την ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την τόνωση των επενδύσεων και των εξαγωγών, την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και των ανεξάρτητων θεσμών, τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας και τη δικαιότερη κατανομή των πόρων» υποστηρίζει το Κέντρο. Προσθέτει, δε, πώς στόχος όλων των παραπάνω θα πρέπει να είναι η «ανακούφιση των ασθενέστερων στρωμάτων που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, ώστε να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή».

Επίσης, κατά το ΚΕΠΕ «καίρια για την επόμενη ημέρα κρίνεται η ύπαρξη σχεδιασμού για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου». Όπως σημειώνει, η μη επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα για την ολοκλήρωση του ελέγχου «φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο έλλειψης ρευστότητας και αδυναμίας χρηματοδότησης της οικονομίας, με δεδομένες τις σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2015». Μάλιστα, συμπληρώνει πως το περιβάλλον αβεβαιότητας οδηγεί «σε αποδυνάμωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, ενώ εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει αρνητικά στην οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας».

Αυτή τη στιγμή, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε «κρίσιμη καμπή, με τη χειρότερη φάση της κρίσης να έχει ξεπεραστεί», αλλά σύμφωνα με το ΚΕΠΕ «απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ η ασυμφωνία και η όξυνση του κλίματος ενισχύουν την αβεβαιότητα».

Οι αναλυτές του Κέντρου υποστηρίζουν ότι η οικονομία ξέφυγε από το φάσμα της βαθιάς ύφεσης, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, το τρίτο τρίμηνο του 2014, το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας αυξήθηκε κατά 1,6% έναντι της ίδιας περιόδου του 2013. «Εντούτοις, η γενικευμένη αβεβαιότητα που συνδέεται με τις πολιτικές εξελίξεις και αντικατοπτρίζεται στους πρόδρομους δείκτες της οικονομίας, όπως τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και ο δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, δημιουργεί προβληματισμό για την εξέλιξη των μακροοικονομικών δεικτών, αλλά και της πορείας των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», όπως αναφέρει το ΚΕΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή