ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν καταβλήθηκαν φόροι 1,6 δισ. ευρώ μόνο τον Νοέμβριο

den-katavlithikan-foroi-1-6-dis-eyro-mono-ton-noemvrio-2060501

Η οικονομική αδυναμία των φορολογουμένων, σε συνδυασμό με την αναμονή της νέας ρύθμισης τακτοποίησης των οφειλών, οδήγησε στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο. Μέσα σε ένα μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 1,6 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα από την αρχή του έτους μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου οι απλήρωτες φορολογικές οφειλές προς το Δημόσιο να έχουν φθάσει τα 12,5 δισ. ευρώ.

Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (παλαιές και νέες) ανέρχονται στο ποσό των 72,77 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

• Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2014 ανήλθαν σε 12,5 δισ. ευρώ εξέλιξη που αποδεικνύει την αδυναμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σημειώνεται ότι σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα οι φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν φόρους ύψους 1,6 δισ. ευρώ κατά μέσον όρο.

• Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών έως το τέλος του 2013 και νέων από τις αρχές του 2014) ανέρχεται σε 72,77 δισ. ευρώ

• Οι μαζικές κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μισθών, ενοικίων, πληρωμών προμηθευτών για χρέη προς το Δημόσιο, καθώς και οι ποινικές διώξεις κυρίως μεγαλοοφειλετών, έχουν σημαντικά αποτελέσματα σε σχέση με το παρελθόν. Ειδικότερα, τα έσοδα που εισέπραξε το Δημόσιο από τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο ενδεκάμηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε 3,258 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,479 δισ. ευρώ από τα παλαιά χρέη, δηλαδή αυτά που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31ης Δεκεμβρίου 2013 και 1,779 δισ. ευρώ από τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Παράλληλα έχουν διαγραφεί χρέη συνολικού ύψους 923 εκατ. ευρώ.

Στο σκέλος των ελέγχων η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων φαίνεται ότι δεν θα πιάσει τους στόχους. Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 720 έλεγοι φορολογουμένων μεγάλου πλούτου και μέχρι στιγμής έχουν τελειώσει 609 έλεγχοι. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στους ελέγχους μεγάλων επιχειρήσεων.