Εκροές ομολόγων και εντόκων ύψους 1,7 δισ. τον Οκτώβριο

Εκροές ομολόγων και εντόκων ύψους 1,7 δισ. τον Οκτώβριο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη φυγή των ξένων επενδυτών από τα ελληνικά ομόλογα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τον Οκτώβριο, καθώς μέσα σε ένα μήνα καταγράφηκαν εκροές 1,7 δισ. ευρώ από τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια. Στα μέσα Οκτωβρίου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σχεδόν διπλασιάστηκαν, ως αποτέλεσμα των ανησυχιών των επενδυτών για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι οι ξένοι επενδυτές αποχώρησαν μαζικά από τους ελληνικούς τίτλους και το «κενό» καλύφθηκε από εγχώριους επενδυτές – κυρίως τις ελληνικές τράπεζες – που αύξησαν τη συμμετοχή τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια κατά 1 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι τον Οκτώβριο οι ξένοι επενδυτές είχαν τοποθετήσει 220 εκατ. ευρώ σε ελληνικούς τίτλους.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με την ΤτΕ το πλεόνασμα συνεχίζει να διευρύνεται. Το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014 το πλεόνασμα ανήλθε στα 3,5 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ που ήταν στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρουσιάζοντας αύξηση 70,4%. Η αύξηση αυτή προήλθε από:

1. Τη σημαντική βελτίωση των εσόδων από τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Οι τουριστικές εισπράξεις έφθασαν στα 13 δισ. ευρώ από 11,7 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ οι ναυτιλιακές στα 10,9 δισ. ευρώ από 10 δισ. ευρώ. Συνολικά, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε στα 18,3 δισ. ευρώ από 15,7 δισ. ευρώ.

2. Τη μείωση των δαπανών για τόκους στα 4,7 δισ. ευρώ από 5,1 δισ. ευρώ πέρυσι. Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων περιορίστηκε στα 2,2 δισ. ευρώ από 2,7 δισ. ευρώ το 2013.

3. Τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος κατά 900 εκατ. ευρώ στα 15,4 δισ. ευρώ. Μπορεί οι εξαγωγές να αυξήθηκαν κατά 4,9% και να ανήλθαν στα 19,7 δισ. ευρώ, αλλά αυξήθηκαν και οι εισαγωγές κατά 5,5%, φθάνοντας στα 35,2 δισ. ευρώ.

4. Τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων στα 2,9 δισ. ευρώ από 3,6 δισ. ευρώ πέρυσι, λόγω της μείωσης των εισπράξεων από την Ε.Ε. στα 4,4 δισ. ευρώ από 5,4 δισ. ευρώ.

Επίσης, στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014 οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν σε 1,3 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι στην ίδια περίοδο ήταν στα 979 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή