Ρευστότητα 11 δισ. ευρώ στερούν από τις τράπεζες οι ανάγκες του Δημοσίου

Ρευστότητα 11 δισ. ευρώ στερούν από τις τράπεζες οι ανάγκες του Δημοσίου

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρευστότητα της τάξης των 11 δισ. ευρώ έχει ήδη απορροφήσει από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα το ελληνικό Δημόσιο, μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων, με την ανησυχία όλων να είναι ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες, ώστε να διασφαλίσει το Δημόσιο τα ταμειακά του διαθέσιμα.

Το ελληνικό Δημόσιο έχει εκδώσει έντοκα συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ τα οποία στη μεγάλη τους πλειοψηφία βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των εγχώριων τραπεζών. Βάσει του Μνημονίου, από τα 15 δισ. των εντόκων οι τράπεζες μπορούν να αξιοποιούν ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέχρι ποσού 3,5 δισ. ευρώ, κάτι που ήδη έχουν κάνει. Ετσι, κεφάλαια περί τα 11 δισ. ευρώ, που το τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να διοχετεύσει για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, έχουν απορροφηθεί από το Δημόσιο.

Η μη έγκαιρη ολοκλήρωση του ελέγχου της τρόικας που θα συνεπαγόταν την εκταμίευση δόσεων ύψους 7,2 δισ. ευρώ, οδηγεί το υπουργείο Οικονομικών σε έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων (ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο) και κατ’ επέκταση σε περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελη, σε δημόσια προειδοποίηση για το τι μέλλει γενέσθαι, εάν δεν κλείσει ο έλεγχος της τρόικας εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος. «Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2015 είναι δεδομένες. Για το επόμενο 3μηνο υπάρχει ανάγκη πληρωμής σωρευτικά περίπου 4,5 δισ. ευρώ» ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «υπάρχει και η περαιτέρω ανάγκη κάλυψης των εντόκων γραμματίων που λήγουν στο διάστημα αυτό. Αυτή η ανάγκη αναμένεται να καλυφθεί κυρίως από ξένα ταμεία και άλλους επενδυτές εφόσον υπάρξει επίτευξη συμφωνίας». Αν δεν υπάρξει συμφωνία, όμως, ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε ότι «αναγκαστικά θα χρησιμοποιηθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, γεγονός που θα περιορίσει τις δυνατότητες της χρηματοδότησης της ιδιωτικής οικονομίας».

Επί της ουσίας, τόσο τα 11 δισ. ευρώ που ήδη έχουν τοποθετήσει οι ελληνικές τράπεζες στα έντοκα γραμμάτια, όσο και εκείνα που ενδεχομένως να τοποθετήσουν τους επόμενους μήνες (έχουν ήδη ειδοποιηθεί για νέες έκτακτες εκδόσεις), αποτελούν πόρους που θα μπορούσαν να διοχετευτούν στην οικονομία, μέσω δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Κάτι που είναι βέβαιο ότι επιτάχυνε τον βηματισμό της οικονομίας και την επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές στις τελευταίες 3 δημοπρασίες εντόκων δεν συμμετείχαν καθόλου ξένες τράπεζες λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών στο πολιτικό σκηνικό και του κινδύνου πρόωρων εκλογών.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι όπως είναι φυσικό η αύξηση των εκδόσεων εντόκων γραμματίων στερεί πόρους από την οικονομία και υπογραμμίζουν ότι αν είχε υλοποιηθεί ο αρχικός σχεδιασμός για τον δραστικό περιορισμό των εντόκων γραμματίων, τότε είναι πολύ πιθανό να είχαμε επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης. Σημειώνεται ότι στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου της φετινής χρονιάς διαμορφώνεται στο -3,8%. Είχε προηγηθεί μείωση του υπολοίπου δανείων κατά 3,9% το 2013, κατά 4% το 2012 και κατά 3,2% το 2011.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο και νέων εκδόσεων εντόκων, λόγω της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι ασφαλώς θα κάνουν όλα όσα πρέπει για να βοηθήσουν στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου, ωστόσο επισημαίνουν ότι οι αντοχές είναι περιορισμένες, δεδομένων των συνθηκών ρευστότητας. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι τον Μάρτιο η ΕΚΤ δεν θα δέχεται πλέον τις εγγυήσεις που είχε παράσχει το ελληνικό Δημόσιο για τη στήριξη των τραπεζών (Νόμος Αλογοσκούφη), συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι η ρευστότητα που έχει αντληθεί με βάση τις εγγυήσεις αυτές θα περάσει σε καθεστώς Εκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή