Δώδεκα προαπαιτούμενα για να κλείσει ο έλεγχος από την τρόικα

Δώδεκα προαπαιτούμενα για να κλείσει ο έλεγχος από την τρόικα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον «αέρα» βρίσκονται τα 12 πιο σημαντικά από τα «διαρθρωτικά ορόσημα» που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα και τα οποία αποτελούν τις προαπαιτούμενες δράσεις για την ολοκλήρωση του ελέγχου. Η διακοπή των διαβουλεύσεων, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, έχει εκ των πραγμάτων αφήσει ανολοκλήρωτα τα ορόσημα που είχε θέσει η τρόικα, ενώ όσο περνάει ο καιρός και δεν επέρχεται συμφωνία, τόσο πιο πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο κάποια από αυτά τα ορόσημα να τεθούν ως «προαπαιτούμενα» για την προληπτική πιστωτική γραμμή που θα έχει η Ελλάδα στη μετά το Μνημόνιο εποχή.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, δήλωσε πως την ερχόμενη Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου, θα γίνει γνωστό το πότε θα επιστρέψει η τρόικα. Σύμφωνα με στελέχη που έχουν γνώση της κατάστασης, εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προκηρυχθούν εθνικές εκλογές, η τρόικα «είναι σχεδόν απίθανο να επιστρέψει άμεσα». Σε διαφορετική περίπτωση, θα γυρίσει στην Αθήνα περί τις 10 Ιανουαρίου με στόχο να κλείσει ο έλεγχος ακόμα και εντός του μήνα, αλλά σε κάθε περίπτωση έως το τέλος Φεβρουαρίου που λήγει η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.

Για να κλείσει, όμως, ο έλεγχος θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί -βάσει των όσων ορίζονται στο Μνημόνιο- τα παρακάτω:

1. Αλλαγές στον κώδικα πολιτικής δικονομίας. Αν και ήταν να ολοκληρωθεί το μέτρο έως τον περασμένο Μάιο, ακόμα δεν έχει ψηφιστεί ο νέος κώδικας.

2. Νόμος για τη διεύρυνση του ορισμού της φοροδιαφυγής.

3. Υιοθέτηση νομοθεσίας για τα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις και αλλαγή του πλαισίου των φοροαπαλλαγών με κατάργηση των ανεπαρκών ή άδικων εκπτώσεων.

4. Εναρμόνιση των μη μισθολογικών επιδομάτων του δημόσιου τομέα με τις πρακτικές της Ε.Ε.

5. Αναδιάρθρωση του καθεστώτος ΦΠΑ για εξορθολογισμό των συντελεστών και απλοποίηση της διαδικασίας. Το μέτρο ακόμα δεν έχει προωθηθεί, με την κυβέρνηση να έχει αποφασίσει να προχωρήσει μόνο στην αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.

6. Υιοθέτηση του νέου ενιαίου μισθολογίου που θα εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου 2015. Εχει συμφωνηθεί ότι από 1/1/2015 εφαρμόζεται η δοκιμαστική διετία για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο, οι οποίοι θα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Το νέο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών τον Ιούνιο του 2015 και από το 2016 σε όλο το Δημόσιο. Ωστόσο, δεν έχει γίνει νόμος η σχετική συμφωνία.

7. Ενίσχυση του πτωχευτικού δικαίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό που έχει γίνει αφορά τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

8. Νόμος που θα εναρμονίζει με τις πρακτικές της Ε.Ε. το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων. Το θέμα είναι ακόμα ανοικτό στις συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και τρόικας.

9. Νομοθετικές αλλαγές για το πλαίσιο λειτουργίας της βιομηχανίας ώστε να εναρμονιστεί με τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε.

10. Υλοποίηση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος (κύρια και επικουρικά Ταμεία) βάσει των αναλογιστικών μελετών. Αποτελεί το πιο «καυτό» μέτωπο με την τρόικα.

11. Νομοθέτηση των συστάσεων που θα απευθύνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την άρση των εμποδίων ανταγωνισμού σε χονδρεμπόριο, μεταποίηση, τηλεπικοινωνίες και ηλεκτρονικό εμπόριο. Ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εκθέσεις του ΟΟΣΑ.

12. Υιοθέτηση δευτερογενούς νομοθεσίας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Μέρος της δράσης έχει υλοποιηθεί, καθώς έχουν ήδη εκδοθεί 2 σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή