Μειώθηκαν κατά 2,4% οι τιμές οικοδομικών υλικών

Μειώθηκαν κατά 2,4% οι τιμές οικοδομικών υλικών

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική συμβολή στην πορεία των τιμών των υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών είχε η πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Νοεμβρίου, που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η πτώση των τιμών θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ειδικότερα, οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Οκτώβριο και εν μέσω της συνεχούς μείωσης των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες επηρεάζουν αρκετά από τα υλικά κατασκευής. Πρόκειται για ένα δείγμα των αγκυλώσεων που καταγράφονται στην αγορά οικοδομικών υλικών.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Νοέμβριο, η πτώση σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2013, διαμορφώθηκε σε 2,4% και έναντι πτώσης 2% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του 2013 προς το 2012. Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές στην πλειονότητα των κατηγοριών των οικοδομικών υλικών, με τη μεγαλύτερη κάμψη να καταγράφεται στις γυψοσανίδες με 8,6%, ενώ ακολουθούν οι σωλήνες χαλκού με ετήσια κάμψη της τάξεως του 7,4% και οι χάλκινοι αγωγοί με πτώση κατά 7,3%. Μείωση τιμών κατά 5,6% σημείωσαν και οι τιμές των παραθύρων, ενώ πτώση κατά 5,5% σημείωσε το πετρέλαιο κίνησης – ντίζελ, που χρησιμοποιείται για την κίνηση των οχημάτων που σχετίζονται με την οικοδομή και τις οικοδομικές εργασίες εν γένει.

Στον αντίποδα, ανατιμήσεις καταγράφηκαν τον φετινό Νοέμβριο σε μια μικρή μερίδα κατηγοριών υλικών κατασκευής. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας με 4,9%, ενώ ακολουθούν σε αύξηση οι τιμές των τούβλων με 3,3% και των ενισχυτικών κονιαμάτων και έτοιμου σκυροδέματος με ετήσια άνοδο της τάξεως του 2,1%.

Σε ό,τι αφορά τον μέσο δείκτη τιμών του 12μήνου Δεκεμβρίου 2013 – Νοεμβρίου 2014, σε σχέση με τον ίδιο δείκτη της περιόδου Δεκεμβρίου 2012 – Νοεμβρίου 2013, η μείωση των τιμών των υλικών κατασκευής διαμορφώθηκε σε 2,7%, έναντι μείωσης 1,3% κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων 12μήνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή