ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλόμισθες αλλά ανταγωνιστικές οι θέσεις εργασίας, τονίζει η Alpha Bank

Χαμηλόμισθες αλλά ανταγωνιστικές  οι θέσεις εργασίας, τονίζει η Alpha Bank

Η αύξηση  της απασχόλησης μπορεί να είναι χαμηλόμισθη, αλλά είναι «παραγωγική και διεθνώς ανταγωνιστική», υποστηρίζει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, σημειώνει πως η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «ταχύτερη του αναμενόμενου» και αυτό αποτελεί επίτευγμα που σημειώνεται για δεύτερο συνεχόμενο έτος.

Σύμφωνα με την τράπεζα, η αύξηση της απασχόλησης «μπορεί να είναι χαμηλόμισθη, ή να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, αλλά είναι παραγωγική και διεθνώς ανταγωνιστική απασχόληση, είναι πραγματική πάντως και όχι πλασματική απασχόληση». Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές της υποστηρίζουν πως είναι απασχόληση «που πληρώνεται από το προϊόν που η ίδια παράγει και όχι με δανεικά από το εξωτερικό, όπως συνέβαινε σε μεγάλο βαθμό μέχρι το 2009».

Μάλιστα, αναφέρουν ότι στον βαθμό που η αύξηση της απασχόλησης δημιουργεί και πραγματικά κέρδη, δημιουργεί και «την ελπίδα για αύξηση των επενδύσεων και για περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης στο μέλλον. Η μη παραγωγική απασχόληση έχει σήμερα περιοριστεί δραστικά στην Ελλάδα και στον ιδιωτικό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα». Ειδικότερα, η απασχόληση σε φορείς της γενικής κυβέρνησης έχει μειωθεί κατά 169 χιλιάδες άτομα το 2014 (περίπου 700 χιλιάδες), έναντι του 2009 (περίπου 869 χιλιάδων), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Alpha Bank.

Πάντως, η τράπεζα επισημαίνει ότι οι υπηρεσίες που προσφέρονται από τη γενική κυβέρνηση (υγεία, εκπαίδευση, ασφάλεια, δικαιοσύνη, υποδομές, κοινωνική προστασία, κ.ά.) συμβάλλουν ουσιαστικά στη λειτουργία και την ανταγωνιστικότητα των κλάδων της οικονομίας που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα. «Αυτό που απαιτείται, όμως, είναι η περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας των δομών της γενικής κυβέρνησης για περαιτέρω βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας και σε κάθε περίπτωση είναι λανθασμένη η μηδενιστική κατάταξη αυτών των τομέων στους μη παραγωγικούς κλάδους που ζουν τάχα από το πλεόνασμα που παράγουν οι κλάδοι που είναι εκτεθειμένοι στον διεθνή ανταγωνισμό» προσθέτουν οι αναλυτές της Alpha Bank.

Πέραν αυτών, η τράπεζα σημειώνει γενικότερα πως το κύριο χαρακτηριστικό του οικονομικού περιβάλλοντος «είναι η σταθεροποίηση της πορείας ταχείας βελτίωσης της πραγματικής οικονομίας, όπως προκύπτει από τη βελτίωση των δεικτών οικονομικής δραστηριότητας και ιδιαίτερα από τη σταδιακή αλλά σταθερή αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας, σε ένα οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καταγράφονται ήδη σημαντικά πλεονάσματα στο εξωτερικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας». Η βελτίωση, δε, της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης αναφέρει ότι στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη θεαματική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού το 2013-2014 και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου έως και τον Νοέμβριο.