6,6 δισ. ευρώ επιπλέον πήραν τα Ταμεία από τον προϋπολογισμό

6,6 δισ. ευρώ επιπλέον πήραν τα Ταμεία από τον προϋπολογισμό

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 6,6 δισ. ευρώ ανέρχεται η «μαύρη τρύπα» του ασφαλιστικού συστήματος που καλύφθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό τα τελευταία 4 χρόνια. Η χρονιά που πραγματικά τα Ταμεία «βούλιαξαν» τον προϋπολογισμό ήταν το 2011, καθώς μόνο τότε χρειάστηκαν ένεση 4,6 δισ. ευρώ, ενώ ακόμα και φέτος –μετά την εφαρμογή σειράς μέτρων– τα ασφαλιστικά Ταμεία δημιούργησαν «τρύπα» 462 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Για να γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργούν στον κρατικό προϋπολογισμό τα ασφαλιστικά Ταμεία, αξίζει να γίνουν κάποιες συγκρίσεις. Για παράδειγμα, το Δημόσιο κλήθηκε να καταβάλει μη προγραμματισμένες δαπάνες 6,6 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα κατά την τετραετία 2011-2014, όταν αυτή τη στιγμή η τρόικα ζητεί δημοσιονομικά μέτρα αξίας 1,7 δισ. ευρώ για να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου του προϋπολογισμού του 2015.

Αυτό σημαίνει ότι εάν τα τελευταία χρόνια επιτυγχάνονταν οι στόχοι που έθεταν οι κυβερνήσεις για τις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών Tαμείων, τότε αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχε δημοσιονομικό πρόβλημα.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Η μέχρι σήμερα ιστορία δείχνει ότι κάθε χρόνο οι υπολογισμοί πέφτουν έξω και το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύει πόρους από άλλους κωδικούς του προϋπολογισμού για να καλύψει τα κενά ή χρησιμοποιεί μέρος του αποθεματικού ασφαλείας που έχει κάθε προϋπολογισμός.

Ομως, η συνέχιση αυτής της κατάστασης θα οδηγήσει κάποια στιγμή σε μεγαλύτερα προβλήματα. Γι’ αυτό και η τρόικα επιμένει στις αλλαγές του ασφαλιστικού που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο.

Πλέον το στοίχημα είναι να μην ξεφύγουν οι επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών Tαμείων που έχουν προϋπολογιστεί για το 2015. Σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό, οι επιχορηγήσεις αναμένεται να φθάσουν στα 10,7 δισ. ευρώ. Το να μην ανατραπεί αυτή η εκτίμηση είναι πολύ σημαντικό, καθώς ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση πριν ακόμα ξεκινήσει η υλοποίησή του. Και αυτό για δύο λόγους:

1. Η τρόικα επιμένει ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Δηλαδή, υποστηρίζει ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3% του ΑΕΠ. Και για να διασφαλιστεί η επίτευξη αυτού του στόχου υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα από την Αθήνα που κατά τις δικές της εκτιμήσεις ανέρχονται στα 1,7 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η τρόικα βασίζει τις προβλέψεις της για δημοσιονομικό κενό το 2015 και στο γεγονός ότι θεωρεί πως έχουν υποεκτιμηθεί οι δαπάνες για το ασφαλιστικό σύστημα.

2. Το κλίμα αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί θέτει εν αμφιβόλω την επίτευξη του προβλεπόμενου ρυθμού ανάπτυξης και κατ’ επέκταση την πορεία των δημοσίων εσόδων. Το ενδεχόμενο να διεξαχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές έχει βάλει φρένο στους επενδυτές που προγραμμάτιζαν να στρέψουν τα κεφάλαιά τους στην ελληνική οικονομία.

Επίσης, είναι βέβαιο ότι οι εκλογές θα «παγώσουν» την κρατική μηχανή με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την οικονομία, ενώ ακόμα και μετά την ολοκλήρωση των εκλογών θα εκκρεμεί ο έλεγχος της τρόικας που ανέκαθεν λειτουργούσε ανασταλτικά για την οικονομία. Παράλληλα, η οριακή ρευστότητα του Δημοσίου έως ότου κλείσει ο έλεγχος και εκταμιευθούν οι εκκρεμούσες δόσεις είναι δεδομένο ότι θα «χτυπήσει» και στην πραγματική οικονομία. Οπότε, οι προοπτικές πιστής εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι αυτή τη στιγμή αρνητικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή