Funds κλείνουν τις θέσεις στην Αθήνα και «διώχνουν» τους διαχειριστές τους

Funds κλείνουν τις θέσεις στην Αθήνα και «διώχνουν» τους διαχειριστές τους

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκλιμάκωση της παρουσίας τους στην Ελλάδα και μείωση του αριθμού των διαχειριστών τους που ασχολούνται με τη χώρα μας δρομολογούν τα ξένα funds. Αιτία, οι πολιτικές εξελίξεις και οι συνεπακόλουθες μεγάλες ζημίες που έχουν υποστεί.

«Θα χαθούν πολλές δουλειές και θα κλείσουν γραφεία εξαιτίας της Ελλάδας». Με αυτά τα λόγια περιγράφει κορυφαίος αναλυτής την κατάσταση που επικρατεί στο Λονδίνο, ενώ στη Νέα Υόρκη στελέχη μεγάλων funds, όπως το York Capital ή του Τζον Πόλσον, που ασχολήθηκαν με την ελληνική περίπτωση, ενημερώθηκαν ότι θα στερηθούν τα μεγάλα ετήσια μπόνους.

«Υπάρχει εντονότατη ανησυχία, ειδικά μεταξύ μικρότερων hedge funds που έχτισαν μεγάλες θέσεις σε ελληνικά assets», σημειώνει κορυφαίο στέλεχος γερμανικής επενδυτικής τράπεζας. «Πολλοί οίκοι, κυρίως στο Λονδίνο, είχαν προσλάβει τα προηγούμενα χρόνια αναλυτές, traders και διαχειριστές για την ελληνική αγορά. Τώρα πολλές από αυτές τις θέσεις θα κλείσουν», συμπληρώνει. Υπενθυμίζεται πως η αξία του χαρτοφυλακίου των συμμετοχών των ξένων επενδυτών στο Χ.Α. στα τέλη Νοεμβρίου ξεπερνούσε τα 23 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, επανεξετάζεται και η παρουσία όσων funds είχαν επιλέξει τα προηγούμενα έτη να ανοίξουν γραφεία στην Αθήνα. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της αμερικανικής εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα Hines.

Το ελληνικό γραφείο της άνοιξε πρόσφατα και επικεφαλής του είναι ο Πολ Γομόπουλος, fund manager των δύο Hines European Development Fund, με δραστηριότητα σε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ιταλία. Η Hines είχε ανακοινώσει πως σχεδιάζει να επενδύσει περί τα 500 εκατ. δολάρια στην ελληνική αγορά real estate, αλλά δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη κάποια συμφωνία. Αν και πληροφορίες επιμένουν πως εξακολουθεί να αναζητεί ευκαιρίες, γεγονός αποτελεί ότι οι συζητήσεις για την απόκτηση του Πόρτο Καρράς και των εταιρειών Pasal και Trastor δεν καρποφόρησαν, αναφέρουν πηγές της αγοράς. Ο fund manager, που μετεγκαταστάθηκε προ μηνών από το εξωτερικό στην Ελλάδα, επισήμανε στις αρχές Δεκεμβρίου δημοσίως πως «το πολιτικό ρίσκο έχει αυξηθεί». Τώρα αξιόπιστες πηγές πιθανολογούν αποκλιμάκωση της ελληνικής παρουσίας του.

Αλλη, μεγαλύτερη, περίπτωση κυοφορούμενης εξόδου από τη χώρα είναι αυτή της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas. Η BNP προ διετίας άφησε το κτίριο που στεγαζόταν στην Αθήνα και μείωσε το προσωπικό της εδώ από 200 εργαζομένους σε 25. Τώρα κύκλοι σε γνώση των σχετικών εξελίξεων λένε στην «Κ» πως έως τα τέλη Φεβρουαρίου θα αποφασίσει εάν θα αποχωρήσει ολοκληρωτικά.

Εντονη είναι η νευρικότητα μεταξύ των εργαζομένων και στα γραφεία ξένων χρηματοοικονομικών ομίλων στο τρίγωνο Βουκουρεστίου, Σέκερη και πλατείας Συντάγματος, όπου ορισμένοι εξ αυτών έχουν εγκαταστήσει γραφεία αντιπροσώπευσης. Η «κινητικότητα» υπάρχει από τα μέσα Νοεμβρίου όταν ο Τζον Πόλσον ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τις θέσεις του στην Ελλάδα και διέρρευσε το διαβόητο πλέον e-mail του Γεργκ Σπένερ.

Αλλά και νωρίτερα, «όταν ο Ντορ Tόλργκεϊρ Ιεν του Tellus fund ή το Jupiter Asset Management πουλούσαν και τις τελευταίες εναπομείνασες θέσεις τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και συζητούσαν με ομολόγους τους την προοπτική να διακόψουν εντελώς τις πράξεις στην Ελλάδα», αναφέρει Ελληνας αναλυτής μεγάλου οίκου που μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου.

«Υπάρχουν δύο κατηγορίες ξένων κεφαλαίων που έχουν “πονέσει” ιδιαίτερα από τις εξελίξεις στην Ελλάδα: τα μικρότερα hedge funds και οι μεμονωμένοι ιδιώτες που έπαιξαν το στοίχημα της ανάκαμψης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Στις δύο αυτές κατηγορίες οι εσωτερικές εξελίξεις από τις ζημίες στην Αθήνα είναι καταλυτικές και θα υπάρξουν συνέπειες», εξηγεί ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή