Χωρίς ταμειακά προβλήματα έως τον Μάρτιο

Χωρίς ταμειακά προβλήματα έως τον Μάρτιο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι μέχρι τον Μάρτιο δεν θα υπάρξει ταμειακό πρόβλημα για το Δημόσιο διατύπωσε χθες ο κ. Γκ. Χαρδούβελης, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει το εσωτερικό και εξωτερικό ακροατήριο, μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή. «Ταμειακά διαθέσιμα υπάρχουν. Αν υπάρξει πρόβλημα, μπορούμε να εκδώσουμε έντοκα γραμμάτια. Εγώ βλέπω τον Μάρτιο να έχουμε ανάγκες», δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν στην «Κ» πως το πρόβλημα ξεκινάει από τα μέσα Μαρτίου, όταν και υπάρχουν «βαριές» υποχρεώσεις. Πάντως, σημειώνουν ότι ακόμα κι αυτές –εάν χρειαστεί– μπορούν να εξυπηρετηθούν με την έκδοση έκτακτων εντόκων γραμματίων. Αλλωστε και Ευρωπαίος αξιωματούχος διαβεβαίωνε τις τελευταίες ημέρες ότι εάν απαιτηθεί, η Ελλάδα θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια και θα καλύψει τις υποχρεώσεις της. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο έκτακτων εκδόσεων εντόκων γραμματίων.

Στο πρώτο τρίμηνο, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας ανέρχονται συνολικά σε 4,6 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 2,5 δισ. ευρώ είναι μόνο τον Μάρτιο και μάλιστα τα περισσότερα πρέπει να αποπληρωθούν στο δεύτερο μισό του μήνα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στο οικονομικό επιτελείο, πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία των φορολογικών εσόδων κατά το πρώτο τρίμηνο. Εάν εισπραχθούν τα προβλεπόμενα έσοδα, τότε η διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων θα είναι ομαλή. Αν όχι, τότε θα υπάρξουν μεγαλύτερα προβλήματα και ενδεχομένως να χρειαστεί να ανακοπεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του.

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο έχει φροντίσει σε συνεργασία με τους μηχανισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), να διασφαλίσει στο μέγιστο δυνατό τη ρευστότητα του Δημοσίου. Ηδη αξιοποιούνται 9 δισ. ευρώ από τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης μέσω βραχυπρόθεσμου δανεισμού (repos), ενώ προσφάτως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, προχώρησε και στην ενσωμάτωση στον προϋπολογισμό των ταμειακών διαθεσίμων των υπουργείων, των ανεξάρτητων φορέων και των αποκεντρωμένων διοικήσεων, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, με απόφαση του κ. Σταϊκούρα ανατίθεται στην ΤτΕ η διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ).

Εκεί που δεν θα είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση είναι το καλοκαίρι. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι λήξεις συνολικά ανέρχονται στα 8,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως για ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν εάν δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος της τρόικας και δεν έχουν εκταμιευθεί οι δόσεις 7,2 δισ. ευρώ που εξαρτώνται από αυτόν.

Πέραν αυτών, ο κ. Χαρδούβελης εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα καθυστερήσουν τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. «Πιστεύω ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις. Οι πληγές θα επουλωθούν με μια εγρήγορση στη συνέχεια. Υπάρχουν δυσκολίες», δήλωσε ο υπουργός. Ο ίδιος θα παραμείνει στη θέση του έως τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, το πιο πιθανό είναι να εκπροσωπήσει τη χώρα στο Eurogroup της επόμενης ημέρας (της 26ης Ιανουαρίου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή