Eurobank: Τροχοπέδη για τις επενδύσεις η κατανάλωση

Eurobank: Τροχοπέδη για τις επενδύσεις η κατανάλωση

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υψηλό μερίδιο της ιδιωτικής κατανάλωσης ως ποσοστό του ΑΕΠ αποτελεί τροχοπέδη για την ενίσχυση των επενδύσεων, αναφέρει στο εβδομαδιαίο δελτίο της «7 ημέρες οικονομία» η Eurobank.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, το 2013 το ελληνικό μερίδιο ιδιωτικής κατανάλωσης ήταν της τάξης του 71,21%, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος στην Ε.Ε.-15 ήταν της τάξης του 56,92%. «Η σημαντική απόκλιση ανάμεσα στο ελληνικό μερίδιο ιδιωτικής κατανάλωσης (ως % του ΑΕΠ) και στο αντίστοιχο μέγεθος των οικονομιών της Ε.Ε.-15 σημαίνει ότι στην ελληνική οικονομία οι εγχώριοι πόροι που μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις εγχώριες επενδύσεις είναι σχετικά πολύ μικρότεροι σε σύγκριση με τους αντίστοιχους των υπολοίπων οικονομιών» υποστηρίζει η τράπεζα. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της, οι υψηλοί ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης, το χαμηλό κόστος δανεισμού, η πιστωτική επέκταση και η συσσώρευση πλούτου αποτέλεσαν τους βασικούς πυλώνες ενίσχυσης της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά τη διάρκεια των ετών 2001-2009. Μάλιστα, σημειώνουν πως «η ελληνική οικονομία το 2009 είχε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ιδιωτικής κατανάλωσης (κατά κεφαλήν) ανάμεσα στην ομάδα των χωρών της Ε.Ε.-15. Το ίδιο μέγεθος το 2013 ήταν το δεύτερο μικρότερο μετά την οικονομία της Πορτογαλίας».

Είναι, πάντως, σαφές ότι «τα υψηλά επίπεδα ευημερίας τα οποία αντικατοπτρίζονταν στο υψηλό επίπεδο της εγχώριας ιδιωτικής κατανάλωσης (κατά κεφαλήν), μειώθηκαν σημαντικά και απότομα κατά τη διάρκεια της μεγάλης ελληνικής ύφεσης (2007-2013)», όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή