Μειωμένος ο ΕΝΦΙΑ για 565.000 φορολογουμένους μετά τις διορθώσεις στο Ε9

Μειωμένος ο ΕΝΦΙΑ για 565.000 φορολογουμένους μετά τις διορθώσεις στο Ε9

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειωμένος θα είναι ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για 565.000 φορολογουμένους μετά τη νέα εκκαθάριση που θα πραγματοποιήσει τις επόμενες μέρες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, συνολικά πάνω από 3,1 εκατ. τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 υποβλήθηκαν στο σύστημα taxisnet.

Ειδικότερα:

– Από τις διορθώσεις που έγιναν προέκυψε μείωση του ΕΝΦΙΑ για περίπου 560.000 φορολογουμένους.

– Για 65.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι διορθώσεις οδήγησαν σε μείωση του ΕΝΦΙΑ άνω των 300 ευρώ, για την οποία όμως θα προηγηθεί έλεγχος δικαιολογητικών από τις εφορίες.

– Στο Ε9 του 2014, βάσει του οποίου προέκυψε ο ΕΝΦΙΑ, περισσότεροι από 1,4 εκατ. φορολογούμενοι αναγκάστηκαν να κάνουν διορθώσεις για να αποτυπώσουν σωστά την περιουσιακή τους κατάσταση.

– Για 400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα αυξηθεί ελαφρώς ο ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται ότι με βάση τις διορθώσεις, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα προχωρήσει και σε μία ακόμη εκκαθάριση για να διαπιστώσει ποιοι και πόσοι φορολογούμενοι δικαιούνται έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή με βάση τα κριτήρια εισοδήματος και περιουσίας που ισχύουν.

Υπενθυμίζεται ότι ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ 2014 θα ανοίξει και πάλι την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου, αλλά η υποβολή θα είναι πλέον εκπρόθεσμη, οπότε θα συνοδεύεται και από πρόστιμο 100 ευρώ. Η ηλεκτρονική εφαρμογή για εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις ΦΑΠ 2010-2013 συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, ενώ από αύριο θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή για την έκδοση Πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ 2015.

Στο μεταξύ, λήγει η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας την ερχόμενη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015. Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκτυπώσουν τα τέλη μέσω της διαδικτυακής πύλης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Οσοι δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές μπορούν με την άδεια κυκλοφορίας και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου να μεταβούν στις τράπεζες και να πληρώσουν απευθείας τα τέλη κυκλοφορίας και να παραλάβουν τη σχετική απόδειξη. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας.

Παράλληλα, μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2015 θα μπορούν όσοι επιθυμούν να παραδώσουν στην εφορία τις πινακίδες των οχημάτων τους προκειμένου να τα θέσουν σε ακινησία.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όσοι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους θα απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας, τα τεκμήρια διαβίωσης και τον φόρο πολυτελείας για το έτος 2015.

Συγκεκριμένα, με την υποβολή δηλώσεων «ακινησίας» και την κατάθεση των πινακίδων στις ΔΟΥ:

1) Οσοι φορολογούμενοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα με κινητήρες μέχρι 1.928 κυβικά εκατοστά θα απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2015, τα οποία για όσα Ι.Χ. κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέχρι 31-10-2010 κυμαίνονται από 22 έως 300 ευρώ.

2) Οσοι φορολογούμενοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών θα απαλλαγούν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του έτους 2015, τα οποία κυμαίνονται από 660 έως 1.320 ευρώ. Επιπλέον, όσοι εξ αυτών κατέχουν αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από 1-1-2006 και μετά δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο πολυτελείας το οικονομικό έτος 2016 (για το έτος 2015). Θα γλιτώσουν, δηλαδή, επιπλέον από την καταβολή ποσών που κυμαίνονται από 287 έως 3.820 ευρώ.

3) Οι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων ανεξαρτήτως κυβισμού θα γλιτώσουν από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης για το έτος 2015. Στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν το 2016 δεν θα υπολογιστούν τεκμήρια διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή