Alpha Bank: Ορατή η ανάπτυξη

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H oικονομία βρίσκεται ήδη σε πορεία ανάκαμψης, σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Bank, η οποία επισημαίνει ότι ο περιοριστικός παράγοντας στην ανάπτυξη –ιδιαίτερα στο γ΄ τρίμηνο 2014– δεν ήταν η εγχώρια ζήτηση, η οποία αυξήθηκε κατά 2,2% στο τρίμηνο, αλλά η εγχώρια παραγωγή. Οπως εξηγούν οι αναλυτές της τράπεζας, η τελευταία δεν ανταποκρίθηκε στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης και στην αύξηση των εισπράξεων από τον τουρισμό και τη ναυτιλία, με αποτέλεσμα τη μείωση των αποθεμάτων (που αφαίρεσαν 1,82 ποσοστιαίες μονάδες από την άνοδο του ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο 2014) και τη μεγάλη άνοδο των εισαγωγών. Με άλλα λόγια, οι επιχειρήσεις δεν προσδοκούσαν τόσο μεγάλη αύξηση της ζήτησης και, ως εκ τούτου, ανταποκρίθηκαν όχι με αύξηση της παραγωγής, αλλά με μείωση των αποθεμάτων και αύξηση των εισαγωγών. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί στις επόμενες περιόδους, καθώς οι επιχειρήσεις θα δημιουργήσουν εκ νέου αποθέματα, βλέποντας ότι η ζήτηση επανέρχεται σε σχετικώς υψηλότερο επίπεδο. Η μεν αύξηση της κατανάλωσης οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της απασχόλησης και στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα, η δε εκπληκτική ανάπτυξη του τουρισμού και η σημαντική άνοδος της ναυτιλίας οφείλονται στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και στην υψηλή ανταγωνιστικότητα της εγχώριας παραγωγής.

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% στο γ΄ τρίμηνο 2014, παρά το ότι οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης ήταν μειωμένες κατά 2%, πράγμα που συνέβαλε στην επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή