Αυξημένο κόστος δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο

Αυξημένο κόστος δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελαφρώς αυξημένο κόστος καταγράφηκε χθες στα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σημείωσαν νέο αρνητικό ρεκόρ. Η συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς και ο αστάθμητος παράγοντας των πολιτικών εξελίξεων, έχει δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες για τους ελληνικούς τίτλους.

Χθες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προχώρησε σε προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Μέσω των εντόκων αυτών το Δημόσιο δανείστηκε 1,625 δισ. ευρώ (το ποσό θα αυξηθεί εκτός απροόπτου στα 2 δισ. ευρώ αύριο), με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,30% από 2,15% που ήταν στην αντίστοιχη δημοπρασία του Δεκεμβρίου 2014.

Επί της ουσίας, τους τελευταίους μήνες αντιστρέφεται η πτωτική πορεία των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων που είχε ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2014. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας που λήγουν αυτή την εβδομάδα είχαν επιτόκιο 2,05% όταν εκδόθηκαν τον Ιούλιο. Τώρα το Δημόσιο δανείστηκε ακριβότερα από ό,τι τότε για να τα αναχρηματοδοτήσει. Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι οι δαπάνες για τόκους επιβαρύνονται σε σχέση με την ελάφρυνση που είχε σημειωθεί τους προηγούμενους μήνες και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε και πού θα σταματήσει η ανοδική πορεία των επιτοκίων στα έντοκα γραμμάτια.

Την ίδια ώρα, η αγορά ομολόγων δεχόταν ισχυρές πιέσεις. Η απόδοση του 3ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε στο 15,3% από 13,2% που ήταν τη Δευτέρα. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από την έκδοση των ομολόγων όταν και είχαν απόδοση 3,5%. Παρόμοια ήταν και η πορεία των αποδόσεων στα 5ετή και 10ετή ομόλογα. Στα μεν 5ετή ομόλογα η απόδοση αυξήθηκε στο 12,3% χθες από 10,9% τη Δευτέρα, ενώ στα 10ετή ομόλογα ξεπέρασε το 10% και ανήλθε στο 10,65% από 9,6%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα (10,67%) ήταν τον Αύγουστο του 2010. Δηλαδή, οι επενδυτές τιμολογούν πλέον το ελληνικό 10ετές ομόλογο στα ίδια επίπεδα με τις αρχές του Μνημονίου, θεωρώντας προφανώς ότι το ρίσκο είναι ανάλογο με τότε που δεν είχε πραγματοποιηθεί το PSI και που μόλις είχε ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής πολιτικής με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται στη χειρότερή της θέση.

Με αυτά τα δεδομένα είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αγορών και οι προοπτικές της δεν συμβαδίζουν με εκείνες των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση των 3ετών ομολόγων της Πορτογαλίας ήταν χθες στο 1,05%, ενώ της Ισπανίας στο 0,6%. Επί της ουσίας, η ελληνική αγορά ομολόγων κινείται σε διαφορετικό «τέμπο», ενώ χθες η Γερμανία έφθασε να δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο ακόμα και στα 5ετούς διάρκειας ομόλογά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή