Τα 3 σενάρια για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ

Τα 3 σενάρια για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία σενάρια επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για το πώς θα εφαρμόσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE), με την Ελλάδα να τίθεται επί της ουσίας εκτός προγράμματος στα δύο από τα τρία σενάρια. Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων χθες κινήθηκαν στα υψηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών, με εκείνη των 3ετών ομολόγων να διαμορφώνεται στο 13,7%.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα συνεδριάσει στις 22 Ιανουαρίου και εκεί αναμένεται να συζητήσει εκτενώς το τι θα πράξει, ενώ χθες ο κ. Αρντο Χάνσον, μέλος της ΕΚΤ, δήλωσε πως «προσωπικά, θα έβρισκα προβληματική την ανακοίνωση ενός προγράμματος αγορών ομολόγων που θα περιλαμβάνει ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα τον Ιανουάριο».

Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις για το πώς θα εφαρμόσει το πρόγραμμα QE. Στο πλαίσιο αυτό, το Reuters ανέφερε χθες ότι η ΕΚΤ έχει καταλήξει σε τρία σενάρια για το πρόγραμμα:

1. Το βασικό σενάριο προβλέπει την αγορά κρατικών ομολόγων ανάλογα με τη συμμετοχή της κάθε χώρας στην ΕΚΤ. Συνολικά, το QE θα αφορά σε αγορές ύψους έως 500 δισ. ευρώ. Ετσι, για παράδειγμα τα ελληνικά ομόλογα που θα αγοράσει η ΕΚΤ θα μπορούν να φθάσουν στα 14,5 δισ. ευρώ, καθώς η ποσόστωση της χώρας στην ΕΚΤ είναι 2,9%. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» σε αυτό το σενάριο η ΕΚΤ δεν θα αγοράσει 14,5 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα. Θα περιορίσει τις αγορές της στα επίπεδα των 4-5 δισ. ευρώ, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί. Πάντως, στο σχέδιο αυτό φαίνεται να αντιδρά η γερμανική κεντρική τράπεζα (Bundesbank), καθώς θεωρεί ότι η ΕΚΤ αναλαμβάνει μεγάλο κίνδυνο συνολικά.

2. Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν το χρέος των δικών τους κυβερνήσεων. Με τον τρόπο αυτό ο κίνδυνος παραμένει εντός της κάθε χώρας.

3. Η ΕΚΤ να αγοράζει κρατικά ομόλογα με αξιολόγηση «ΑΑΑ», ενώ το Bloomberg ανέφερε πως θα μπορούσε να υπάρχει ένα εύρος αξιολόγησης από το «ΒΒΒ-» έως το «ΑΑΑ».

Ωστόσο, οι δύο τελευταίες επιλογές εκτιμάται ότι δεν θα οδηγούσαν σε επιτυχία το πρόγραμμα QE. Και αυτό γιατί αν η ίδια η ΕΚΤ δεν ήταν πρόθυμη να αναλάβει τον κίνδυνο που εμπεριέχουν τα ελληνικά, ιταλικά, ισπανικά ή πορτογαλικά ομόλογα, τότε και οι ιδιώτες επενδυτές θα αναρωτιούνταν γιατί θα πρέπει να το κάνουν εκείνοι.

Σύμφωνα, δε, με το Reuters στο βασικό σενάριο και σε περίπτωση πτώχευσης ενός κράτους η ΕΚΤ θα αναλάβει τις απώλειες για τα ομόλογα που διακρατά και θα ανακεφαλαιοποιηθεί στη συνέχεια από όλες τις κυβερνήσεις της Ζώνης του Ευρώ. Και οι ιδιώτες επενδυτές θα πληγούν, αλλά τουλάχιστον ο «πόνος» θα επιμερισθεί.

Αντιθέτως, οι άλλες δύο επιλογές θα σηματοδοτούσαν ότι η ΕΚΤ αναγνωρίζει πως υπάρχει πιστωτικός κίνδυνος για κάποιες χώρες της Ευρωζώνης και θα οδηγούσαν σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για συρρίκνωση των αποδόσεων των ομολόγων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή