Στάση αναμονής από τα μεγάλα hedge funds

Στάση αναμονής από τα μεγάλα hedge funds

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία μεταβολή δεν παρατηρήθηκε στο ξεκίνημα του 2015 στα ποσοστά που ελέγχουν τα μεγάλα διεθνή hedge funds στις εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap). Η τελευταία ενημέρωση των μετοχολογίων των εισηγμένων έγινε τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015.

Ολοι οι γνωστοί διεθνείς οίκοι όπως για παράδειγμα η Fidelity (συμμετέχει σε Grivalia, ΟΠΑΠ, Folli Follie), Blackrock (OΠΑΠ), York Capital (Γεκ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή) Franklin Templeton (Jumbo, Ελληνικά Χρηματιστήρια), Silchester International (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ), The Baupost Group (ΟΠΑΠ), δεν έχουν μεταβάλει το ποσοστό συμμετοχής στις ελληνικές επιχειρήσεις και πιθανότατα θα καθυστερήσουν να αλλάξουν τα ποσοστά τους μέχρι να ολοκληρωθεί η προεκλογική περίοδος στη χώρα μας και να επανέλθει σε ομαλούς ρυθμούς η πραγματική οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς από το 2011 μέχρι και σήμερα που άρχισαν τα ξένα funds να «χτίζουν» θέσεις στις εισηγμένες έχουν επενδύσει περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ. Η πρώτη κίνηση έγινε το 2011 με την είσοδο του κινεζικού ομίλου Fosun International στον ελληνικό όμιλο Folli Follie. Aκολούθησαν 15 ξένοι επενδυτικοί όμιλοι οι οποίοι σήμερα έχουν τοποθετηθεί στρατηγικά αφού κατέχουν θέση βασικού μετόχου σε περισσότερες από 20 εισηγμένες της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης όπως είναι η Fourlis, η Frigoglass, Lamda Development. Ουσιαστικά, η σταδιακή επάνοδος των hedge funds μετά την αποχώρησή τους τον Οκτώβριο του 2009 άρχισε να συντελείται από τον Νοέμβριο του 2012, μολονότι εκείνη την περίοδο η χώρα μας απειλούνταν με έξοδο από την Ευρωζώνη λόγω της καθυστέρησης στο πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών.

Χρονικά αυτή τη στιγμή τα ξένα σχήματα, είναι παρατηρητές, έχουν ολοκληρώσει τη χαρτογράφηση των εισηγμένων που τους ενδιαφέρει και αναμένουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Ακόμη και πριν από την κρίση χρέους που έπληξε την Ελλάδα από το 2008, η ελληνική αγορά ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου ήταν μικρή με βάση τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πρότυπα. Παράλληλα, αρκετά hedge funds, έχοντας συμμετάσχει την τελευταία διετία σε road shows των ελληνικών εισηγμένων σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, έχουν ήδη επωφεληθεί των χαμηλών χρηματιστηριακών τιμών στην Ελλάδα, με σκοπό να επενδύσουν σε προβληματικές επιχειρήσεις και, εν συνεχεία, να τις πωλήσουν με κέρδος.

Τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να συνδυάζουν οι εισηγμένες για να προσελκύσουν τα ξένα σχήματα είναι τα εξής: α) ν’αποτελούν τους πρωταγωνιστές (leaders) των κλάδων στους οποίους δραστηριοποιούνται, β) να εμφανίζουν κερδοφορία, αυξημένες ταμειακές ροές και χαμηλό δανεισμό και γ) ο δείκτης εξωστρέφειάς τους να ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο των 234 εισηγμένων, αφού σε αρκετές περιπτώσεις αυτών των εταιρειών το ποσοστό των εξαγωγών ξεπερνά το 90%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή