Πώς θα φορολογηθούν τα μπλοκάκια με την κλίμακα μισθωτών

Πώς θα φορολογηθούν τα μπλοκάκια με την κλίμακα μισθωτών

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως τις 20 Φεβρουαρίου θα μπορούν όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών να δηλώσουν ως επαγγελματική έδρα το σπίτι τους, ώστε να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών.

Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) χιλιάδες εργαζόμενοι μπορούν να προχωρήσουν στην παραπάνω δήλωση έως τις 20 Φεβρουαρίου χωρίς κυρώσεις. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι πληρούν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) ώστε να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών.

Σύμφωνα με τον ΚΦΕ, για να φορολογηθεί ένα φυσικό πρόσωπο με την κλίμακα των μισθωτών, ενώ εκδίδει δελτίο παροχής υπηρεσιών θα πρέπει:

• Να παρέχουν υπηρεσίες σε έως τρία φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις. Σε περίπτωση που οι εργοδότες είναι περισσότεροι, θα πρέπει ποσοστό 75% του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα να προέρχεται από έναν εργοδότη.

• Από το 2014 και μετά, οι εργαζόμενοι να μην έχουν εμπορική δραστηριότητα και να μη διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση διαφορετική από το σπίτι τους.

Αν κάποιος πληροί το πρώτο κριτήριο, αλλά δεν έχει δηλώσει το σπίτι του ως επαγγελματική έδρα, τότε θα φορολογηθεί με την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών, που δεν προβλέπει αφορολόγητο και έχει φορολογικούς συντελεστές 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ εισοδήματος και 33% για το υπερβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή