Moody’s και JP Morgan «βλέπουν» πολύ μικρές πιθανότητες για ενδεχόμενο Grexit

Moody’s και JP Morgan «βλέπουν» πολύ μικρές πιθανότητες για ενδεχόμενο Grexit

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχετικά απίθανο χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη η Moody’s. Σε ανάλυσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα και οι πρόωρες εκλογές αυξάνουν τον κίνδυνο ενός Grexit, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι ο κίνδυνος αυτός είναι μικρότερος σε σχέση με το 2012 και παραμένει ένα σχετικά απίθανο ενδεχόμενο.

Οπως σημειώνει ο αναλυτής της Moody’s Κόλιν Ελις: «Ενδεχόμενη έξοδος από τη νομισματική ένωση θα ήταν μια καθοριστική στιγμή για το ευρώ: θα έδειχνε πως το ευρώ είναι ευάλωτο και όχι “μη αναστρέψιμο”. Ωστόσο, αν και η έξοδος της Ελλάδας πιθανότατα θα προκαλούσε νέο κύκλο ύφεσης στις χώρες της Ευρωζώνης, η πιστωτική επίπτωση ίσως να ήταν λιγότερο σημαντική απ’ ό,τι το 2012 διότι ο κίνδυνος μετάδοσης από ένα Grexit έχει μειωθεί σημαντικά επειδή υπάρχουν διαθέσιμα ισχυρότερα εργαλεία για να περιορίσουν τις επιπτώσεις ενός τέτοιου γεγονότος». Σχολιάζοντας την πιθανότητα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές, η Moody’s αναφέρει ότι, αν και το κόμμα είναι προσηλωμένο στη νομισματική ένωση, έχει επίσης πει ότι θα μπορούσε να ζητήσει τη μείωση του δημοσίου χρέους, αίτημα που πιθανότατα οι άλλες κυβερνήσεις θα αρνηθούν, καθώς θα οδηγούσε σε παρόμοια αιτήματα από άλλα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά την επίπτωση στην εγχώρια οικονομία, σε ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, η Moody’s σημειώνει ότι το πιθανότερο είναι η ελληνική οικονομία να υποστεί βραχυπρόθεσμα μια μεγάλη βλάβη, πριν η υποτίμηση του νέου νομίσματος βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ανισορροπιών. Ωστόσο, στην ανάλυση σημειώνεται ότι μακροπρόθεσμα η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα μετά μια έξοδο από το ευρώ θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτήν των χωρών που θα παραμείνουν στην Ευρωζώνη – γεγονός που με τη σειρά του θα μπορούσε να προκαλέσει συζητήσεις για άλλες εξόδους από την Ευρωζώνη.

Πολύ μικρές πιθανότητες στο ενδεχόμενο Grexit δίνει και η JP Morgan, η οποία παράλληλα προχώρησε στην υποβάθμιση των εγχωρίων τραπεζών (underweight) λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τις πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με το σκεπτικό της JP Morgan, αν και ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος έχει καταγράψει μεγάλες απώλειες, ωστόσο οι αποτιμήσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν ελκυστικές, δεδομένου του πτωτικού ρίσκου από πιθανή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές, ενδεχόμενο που φαντάζει ολοένα και πιο πιθανό. Αντίθετα, η αμερικανική εταιρεία κάνει λόγο για πιθανή ευκαιρία στα ομόλογα, υπογραμμίζοντας ότι ένα χαμηλότερο σημείο εισόδου στα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών ίσως είναι επενδυτική ευκαιρία, ιδίως εάν συνυπολογιστεί το βασικό σενάριο της JP Morgan, σύμφωνα με το οποίο η νέα κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από διαπραγμάτευση, θα καταλήξει σε συμφωνία για νέο πρόγραμμα. Μια τέτοια συμφωνία, σημειώνει, θα περιλαμβάνει επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων, αλλά όχι και «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή