Αυστηρές συστάσεις από Σόιμπλε για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Αυστηρές συστάσεις από Σόιμπλε για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Επειτα από μία παρένθεση ηρεμίας, οι βασικότεροι εκπρόσωποι της Ευρωζώνης επέστρεψαν στη σκληρή γλώσσα τους για την Ελλάδα. Επειτα από μια σειρά δημοσιευμάτων -κυρίως στον γερμανικό Τύπο- που διαμόρφωναν ένα πιο «χαλαρό» κλίμα στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, χθες οι κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κλάους Ρέγκλινγκ απέδειξαν ότι δεν έχουν αλλάξει τη σκληρή τους στάση και έστειλαν στην Αθήνα το ίδιο ξεκάθαρο μήνυμα. Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις γιατί οι συμφωνίες που έχουν γίνει δεν αλλάζουν. Συγχρόνως, ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Αλεξ Στουμπ, δήλωσε χθες σε πιο έντονη γλώσσα ότι «θα παραμείνουμε σκληροί, είναι ξεκάθαρο ότι θα πούμε ένα ηχηρό “όχι” στο κούρεμα του χρέους».

Πιο συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανέλαβε τις δηλώσεις που είχε κάνει πριν από την εξαγγελία των εκλογών, δείχνοντας ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στη στάση που κρατάει το Βερολίνο. Οπως και τότε έτσι και τώρα ο ισχυρός άντρας της ευρωπαϊκής οικονομίας είπε ότι όποιος κι αν είναι ο νικητής των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, θα πρέπει να φροντίσει ώστε οι Ελληνες να συνεχίσουν στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων (και της λιτότητας) μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ν24. «Οι βασικές προϋποθέσεις δεν αλλάζουν με τις εκλογές», πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε και σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Ελλάδας.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι παρόλο που θα συνεχίσει η χώρα να δείχνει αλληλεγγύη στην Ελλάδα «δεν θα πρέπει κάποιος να έχει λάθος ιδέες ότι θα μπορούσαμε να διαγράψουμε χρέη ή να σταματήσουμε τα τωρινά προγράμματα. Αυτό είναι και οικονομικά και πολιτικά αδύνατον για μία χώρα σαν τη Φινλανδία που παλεύει αυτή τη στιγμή» λέει χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι η Φινλανδία έχει εθνικές εκλογές τον Απρίλιο και είναι η χώρα που προέβαλε τη μεγαλύτερη αντίσταση στο Eurogroup του Δεκεμβρίου για να δώσει την τεχνική επέκταση στο ελληνικό πρόγραμμα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του σε πορτογαλική εφημερίδα κινήθηκε σε παρόμοια γραμμή, λέγοντας ότι «αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, τότε θα λάβει τις δόσεις από τον EFSF και το ΔΝΤ και μόνο τότε μπορεί να ανοίξει η συζήτηση για ένα περαιτέρω “κούρεμα” όπως λέει, για να τονίσει ότι ήδη στην Ελλάδα έχει γίνει ελάφρυνση του χρέους υπό τη μορφή των πολύ χαμηλών επιτοκίων που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα». Σε ερώτηση τι θα γίνει αν το κόμμα που κερδίσει δεν θέλει να συνεχίσει το πρόγραμμα ο κ. Ρέγκλινγκ ήταν σαφής. «Δεν θα υπάρξει καμία συζήτηση για περαιτέρω ελάφρυνση στην αποπληρωμή του χρέους και βέβαια καμία περαιτέρω εκταμίευση».

Τα γερμανικά δημοσιεύματα από την άλλη αναφέρονται σε μια μεταστροφή του κλίματος που δεν φαίνεται να αντιστοιχεί με τις επίσημες δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Πιο συγκεκριμένα, στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνεται ότι ενώ στις αρχές του χρόνου ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείτο στο Βερολίνο «ένα φάντασμα που φοβίζει, μία εβδομάδα αργότερα φαίνεται ότι τα φαντάσματα εξαφανίστηκαν». Ενώ η εφημερίδα Die Ziet αναφέρει ότι ακούγεται πως ο Αλέξης Τσίπρας διαπραγματεύεται με σημαντικούς παράγοντες στο Βερολίνο, στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες. Και υπάρχει προσέγγιση. «Οι οιωνοί δεν είναι κακοί για τον Τσίπρα» λέει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή