ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Financial Times: Περιορισμένες οι λύσεις για το χρέος

financial-times-periorismenes-oi-lyseis-gia-to-chreos-2063396

Περιορισμένες λύσεις στο πρόβλημα του υπέρογκου χρέους της Ελλάδας «βλέπουν» οι Financial Times, λόγω του ύψους και της δομής του.

Αναφέρεται πως η απομείωση του χρέους θα μπορούσε να γίνει με αλλαγή των όρων αποπληρωμής που διέπουν τα οφειλόμενα διμερή δάνεια προς κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και τον EFSF.

Επικαλούμενη υπολογισμούς αναλυτών, η βρετανική οικονομική εφημερίδα αναφέρει πως η μείωση των επιτοκίων στα 53 δισεκατομμύρια που χρωστάει η χώρα σε άλλες κυβερνήσεις στα επίπεδα του επιτοκίου για τρίμηνο δανεισμό θα μείωνε το ύψος του χρέους κατά 3,4% του ΑΕΠ έως το 2050. Μία περαιτέρω παράταση του χρόνου ωρίμανσης κατά δέκα χρόνια θα προκαλούσε επιπλέον απομείωση του χρέους κατά 4,5%.

Οσον αφορά τα 142 δισεκατομμύρια ευρώ του χρέους προς τον EFSF, σημειώνεται ότι ήδη η Ελλάδα πληρώνει επιτόκιο μόλις 1%, επομένως δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο περαιτέρω μείωσης. Ωστόσο, μία δεκαετής παράταση ωρίμανσης του χρέους θα το μείωνε κατά 8,1% του ΑΕΠ.

Σχολιάζεται ότι αυτά τα ποσοστά πιθανής μείωσης του χρέους απέχουν πολύ από τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι αξιωματούχοι της Ε.Ε. υποστηρίζουν πως το συνολικό ύψος έχει λιγότερη σημασία αν οι ετήσιες πληρωμές είναι χαμηλές και απλωμένες σε πολλές δεκαετίες.

Το κείμενο καταλήγει με την επισήμανση ότι άλλες επιλογές, όπως φθηνά δάνεια με σταθερό επιτόκιο ή μια πολύ πιο ριζοσπαστική «συγχώρεση» χρέους, θα επέβαλλαν απευθείας ζημία στους δανειστές και θα ήταν αδύνατο να τις «καταπιούν» οι εταίροι στην Ευρωζώνη.