Μοσκοβισί: Γιατί δεν μειώνεται η τιμή γάλακτος στην Ελλάδα

Μοσκοβισί: Γιατί δεν μειώνεται η τιμή γάλακτος στην Ελλάδα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τιμές στο γάλα δεν υποχώρησαν σημαντικά, διότι η Ελλάδα δεν εφήρμοσε πλήρως τις σχετικές συστάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Την απάντηση αυτή έδωσε ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη σχετικά με την ακρίβεια.

«Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που αφορούν την περιορισμένη διάρκεια ζωής του γάλακτος στην Ελλάδα δεν είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε σημαντική πτώση των τιμών για το γάλα. Ενώ ο ΟΟΣΑ έχει συστήσει την ολοσχερή κατάργηση της περιορισμένης διάρκειας ζωής των 5 ημερών, οι περιορισμοί αναφορικά με τη διάρκεια ζωής αυξήθηκαν από 5 σε 7 ημέρες», ήταν η ακριβής απάντηση που έδωσε ο Γάλλος επίτροπος.

Αν μη τι άλλο η απάντηση του κ. Μοσκοβισί έρχεται να επιβεβαιώσει όσα κατά καιρούς έχουν επισημανθεί και στην Ελλάδα σχετικά με τις συστάσεις του ΟΟΣΑ για διάφορες αγορές προϊόντων και την τύχη που τελικά αυτές είχαν από τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία της χώρας. Δεν έχουν περάσει, άλλωστε, πολλοί μήνες από το «θρίλερ» γύρω από την τελική διαμόρφωση της αντίστοιχης νομοθετικής ρύθμισης και τις πολιτικές παρενέργειες που αυτή είχε πριν και μετά την ψήφισή της.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε προχθές η ΕΛΣΤΑΤ, η τιμή του νωπού παστεριωμένου γάλακτος υποχώρησε τον Δεκέμβριο του 2014 κατά 2,5% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2013.

Ο κ. Μοσκοβισί δεν παραλείπει στην απάντησή του να επισημάνει ότι «μολονότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τις αγορές προϊόντων τα τελευταία χρόνια, χρειάζεται να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες. Οι ακόμα μέτριες επιδόσεις που εμφανίζει η Ελλάδα στις κατά χώρα αξιολογήσεις στις οποίες γίνονται ευρύτερα αναφορές, όπως στις αξιολογήσεις που καταρτίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα ή τον ΟΟΣΑ, επιβεβαιώνουν αυτήν την αξιολόγηση». Ο ίδιος, πάντως, σημείωσε ότι η Κομισιόν δεν διαπιστώνει διαρκή αύξηση στις τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών πέρα και πάνω από την αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή