Spiegel: Εκτός του προγράμματος αγοράς ομολόγων η Ελλάδα

Spiegel: Εκτός του προγράμματος αγοράς ομολόγων η Ελλάδα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επωφεληθεί από τις αγορές κρατικών ομολόγων (QE) που ετοιμάζεται να ανακοινώσει πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επειδή τα ομόλογά της έχουν πολύ χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Παράλληλα η ΕΚΤ προσανατολίζεται να κάνει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο της ιδιότυπης ποσοτικής χαλάρωσης χωρίς να αναλαμβάνει η ίδια το όποιο ρίσκο, αλλά να το μετακυλίει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με το Spiegel.

Εφόσον επαληθευτούν τις επόμενες ημέρες οι πληροφορίες περί μη συμμετοχής της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, θα πρόκειται περί ανατροπής, πιθανότατα εξαιτίας της επιμονής του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη, Γενς Βάιντμαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην άτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών που είχε λάβει χώρα στις 7 Ιανουαρίου, η Ελλάδα είχε περιληφθεί στις αγορές ομολόγων αλλά με μειωμένη συμμετοχή σε σχέση με τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι συναντήθηκε άτυπα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, την οποία και ενημέρωσε για τα σχέδιά του σχετικά με την ποσοτική χαλάρωση. Κατά τις πληροφορίες του Spiegel, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα είναι αυτές που θα πραγματοποιήσουν τις αγορές κρατικών ομολόγων αποκλειστικά των δικών τους κρατών. Κάθε εθνική κεντρική τράπεζα θα επιτρέπεται να αγοράσει μέχρι το 25% των ομολόγων που κυκλοφορούν στη δευτερογενή αγορά, ενώ το συνολικό μέγεθος της ποσοτικής χαλάρωσης εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 700 και 800 δισ. ευρώ.

Αν επαληθευτεί ότι κάθε κεντρική τράπεζα θα αγοράζει μόνο τα «δικά» της ομόλογα, τότε καταργείται η κοινή νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες. Επίσης, είναι αδιανόητο η ΕΚΤ να μην υποστηρίζει την Ελλάδα, της οποίας το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 25% μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή