Συνολική πτώση τιμών της τάξεως του 49% κατά μέσο όρο έχουν σημειώσει οι τιμές πώλησης των χειμερινών εξοχικών κατοικιών σε σχέση με το 2008, όταν είχαν φτάσει στο απόγειό τους. Ακίνητα που στο παρελθόν ήταν περιζήτητα σε περιοχές όπως η Αράχωβα (η επονομαζόμενη και «Μύκονος του Χειμώνα») σήμερα παραμένουν στα αζήτητα, καθώς θεωρούνται είδος πολυτελείας. Συνολικά υπολογίζεται ότι περίπου 10.000 εξοχικά της συγκεκριμένης κατηγορίας παραμένουν απούλητα. Τα παραπάνω είναι μερικά από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από σχετική έρευνα της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών GEOAXIS, η οποία αναφέρει ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει καίρια την αγορά.
Μάλιστα, ανάλογα με την περιοχή, η πτώση σε σχέση με το 2008 είναι ακόμα μεγαλύτερη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Αγιος Αθανάσιος Πέλλας, όπου οι τιμές διαμορφώνονται σήμερα σε 1.360 ευρώ/τ.μ., που συνεπάγεται πτώση της τάξεως του 60% σε σχέση με τις 3.300 ευρώ/τ.μ. που είχαν φτάσει να πωλούνται ορισμένα ακίνητα στην περιοχή τα χρόνια που προηγήθηκαν της οικονομικής κρίσης. Αντίστοιχα, στην Αράχωβα οι σημερινές τιμές πώλησης διαμορφώνονται σε 1.400 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο, έναντι 3.000 ευρώ/τ.μ. πριν από μερικά χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Ξυλά, εκτιμητή και εκπρόσωπο της GEOAXIS, «οι σημερινές τιμές αποτυπώνουν την υπερτίμηση περιοχών, όπως ο Αγιος Αθανάσιος και η Αράχωβα (κυρίως το Λιβάδι)». Στον αντίποδα, περιοχές όπως το Καρπενήσι, που αναπτύχθηκε με σαφώς πιο ήπιο τρόπο, σήμερα σημειώνει πολύ πιο ελεγχόμενη πτώση τιμών, της τάξεως του 41% σε 1.350 ευρώ/τ.μ. από 2.300 ευρώ/τ.μ.
Υπό του μηδενός
Σήμερα, η ζήτηση που καταγράφεται στη συγκεκριμένη αγορά είναι από υποτονική έως μηδενική, παρά την πτώση των τιμών που έχει καταγραφεί. Χαρακτηριστικό της μείωσης της ζήτησης είναι το γεγονός ότι οι αγοραπωλησίες υποχώρησαν με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 28,2% κατά την περίοδο από το 2007 έως και το 2012 (επίσημα στοιχεία από συμβολαιογραφικούς συλλόγους). Σύμφωνα με την ανάλυση της GEOAXIS, οι λόγοι για την πτώση της ζήτησης είναι παρόμοιοι με αυτούς που έχουν προκαλέσει τη συνολική κάμψη της αγοράς κατοικίας, καθώς η αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση και η αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό και με την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, έχουν καταστήσει την απόκτηση ακινήτων μια μη ελκυστική επιλογή, ακόμα περισσότερο όταν πρόκειται για εξοχικά ακίνητα τα οποία θεωρούνται πλέον είδος πολυτελείας.
Η εξέλιξη αυτή έχει πλήξει σημαντικά και αρκετούς κατασκευαστές που επένδυσαν στην ανέγερση πολυτελών κατασκευών με κόστος μεγαλύτερο των 1.500 ευρώ/τ.μ., συχνά μέσω δανείων. Σήμερα, ούτε η προσφορά κατοικιών σε τιμές κάτω του κόστους δεν είναι αρκετή για να προσελκύσει αγοραστές. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα που εμφανίζει το Λιβάδι της Αράχωβας, όπου εντοπίζονται δεκάδες ολοκληρωμένα συγκροτήματα κατοικιών που παραμένουν κενά και χωρίς καμία προοπτική άμεσης διάθεσης.
Στα λιγοστά θετικά στοιχεία που προκύπτουν, πάντως, είναι η επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των τιμών. Στο τέλος του 2014, η πτώση των τιμών σε σχέση με πριν από ένα χρόνο είχε διαμορφωθεί σε 9%, έναντι αντίστοιχης μείωσης της τάξεως του 15% κατά τη σύγκριση του 2013 προς το 2012. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ξυλά, οι τιμές θα συνεχίσουν να μειώνονται τουλάχιστον για τους επόμενους 12-16 μήνες, με αποτέλεσμα να εκφράζεται η εκτίμηση ότι οι όποιοι λίγοι πιθανοί αγοραστές εξοχικής κατοικίας να τηρούν στάση αναμονής ενόψει νέας ενδεχόμενης μείωσης των τιμών κατά το επόμενο διάστημα.