Κρίσιμο τεστ η πορεία των δημοσίων εσόδων

Κρίσιμο τεστ η πορεία των δημοσίων εσόδων

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο κρας τεστ που θα κληθεί να περάσει η κυβέρνηση προέρχεται από το μέτωπο των εσόδων, προκειμένου να καταφέρει να βάλει σε λειτουργία το κράτος για να εξυπηρετήσει μισθούς, συντάξεις και υποχρεώσεις του Δημοσίου, περιορίζοντας τη μαύρη τρύπα, που ήδη έχει διευρυνθεί λόγω της πολιτικής βεβαιότητας, σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Εγχείρημα κάθε άλλο παρά εύκολο, δεδομένου ότι και τα δύο κόμματα εξουσίας επιδόθηκαν το τελευταίο διάστημα σε μια παροχολογία βγαλμένη από το παρελθόν, μη λαμβάνοντας υπόψη τη ζοφερή κατάσταση των δημόσιων ταμείων που όσο περνάει ο καιρός καθίσταται ακόμα δυσχερέστερη, μέχρι τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο, τα έσοδα του Ιανουαρίου κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, εξέλιξη που δεν αναμένεται να ανακοπεί πριν από τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2015, τον Ιανουάριο έχει υπολογισθεί η είσπραξη 4,5 δισ. ευρώ και τον Φεβρουάριο πρέπει να εισπραχθούν 4 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σε αυτούς τους δύο μήνες συμπεριλαμβάνονται ποσά ύψους 900 εκατ. ευρώ περίπου, που αφορούν τις τελευταίες δόσεις του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων. Το ποσό αυτό εγγράφεται δημοσιονομικά στο 2014 και στην περίπτωση που ο ανωτέρω στόχος δεν επιτευχθεί, θα μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα του προηγούμενου έτους.

Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στη νέα κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα όταν αυτές ξεκινήσουν.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν πως τον Ιανουάριο οι αποκλίσεις από τον στόχο που έχει τεθεί θα είναι μεγαλύτερες από 1 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα ενώ εάν προστεθούν και οι απώλειες φορολογικών εσόδων, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, από το 2014, το δημοσιονομικό κενό στο σκέλος των εσόδων θα φθάσει στο ποσό των 2,3 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν στους πιστωτές της χώρας από το νέο οικονομικό επιτελείο, αναμένεται να δυσκολέψουν τις διαπραγματεύσεις με πιθανότερο σενάριο να ζητηθούν νέα μέτρα, κάτι για το οποίο τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ (που προηγείται δημοσκοπικά) όσο και η Ν.Δ. έχουν αποκλείσει.

Αντίθετα, έχουν υποσχεθεί περαιτέρω μειώσεις στη φορολογία τόσο των ακινήτων όσο και για τα εισοδήματα.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έχει ανακοινώσει για το 2015 τη μείωση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων κατά 7% και σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, ενώ ο κ. Τσίπρας έχει ανακοινώσει την κατάργηση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων και την αντικατάστασή του από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Μάλιστα και όπως ανέφερε πρόσφατα ο κ. Ιω. Δραγασάκης, το ποσό του νέου φόρου στα ακίνητα θα είναι μικρότερο του 1,5 δισ. ευρώ. Ολες οι ανωτέρω αναφορές επί της ουσίας ακυρώνουν τον προϋπολογισμό του 2015 που εκτός από τις αποκλίσεις στον τομέα των εσόδων κατά το 2014 και τον τρέχοντα μήνα προστίθενται και οι προεκλογικές παροχές για το 2015.

Επί της ουσίας, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού με τις νέες εκτιμήσεις για το 2015.

Πάντως, η σύνταξη ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, δεδομένου ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει συναντήσεις με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στο διάστημα μέχρι να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία θα πρέπει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός να ανεβάσει «στροφές», και να καταφέρουν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τις υποχρεώσεις του 2015.

Είναι ενδεικτικό πως η ευνοϊκή ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως και 100 δόσεις έχει «παγώσει», γεγονός που οφείλεται τόσο στην πολιτική αβεβαιότητα όσο και στην αδυναμία των οφειλετών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι τον Μάρτιο, οπότε λήγει και η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των φορολογουμένων. Η μαζική υποβολή αιτήσεων που καταγράφηκε το πρώτο δεκαήμερο, όταν τέθηκε σε ισχύ η νέα ρύθμιση, δεν συνεχίστηκε αφού ο αριθμός των αιτήσεων από 10.000 που ήταν την ημέρα έχει μειωθεί στις 1.500 την ημέρα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σε σύνολο 3,5 εκατ. οφειλετών έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση περίπου 180.000 οφειλέτες (δηλαδή περίπου το 5%). Το ποσό που έχουν ρυθμίσει ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ, όταν μόνο το 2014 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή