Ανω των 10 δισ. οι εκροές καταθέσεων από τον Δεκέμβριο έως σήμερα

Ανω των 10 δισ. οι εκροές καταθέσεων από τον Δεκέμβριο έως σήμερα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα ρευστό προδιαγράφεται το πολιτικό και οικονομικό σκηνικό τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με ανάλυση της Citi, που προσδιορίζει τις εκροές καταθέσεων μέχρι σήμερα άνω των 10 δισ. ευρώ.

Κρίσιμα ορόσημα είναι η Σύνοδος Κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου και το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, καθώς η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προσαρμόσει το πρόγραμμά της με τον στόχο για παραμονή της χώρας στο ευρώ. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2015, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στους επιτελείς της Citi, παραμένουν αβέβαιες και κυμαίνονται από -1% έως και 3%, καθώς οι πελάτες έχουν παγώσει τα σχέδιά τους.

Οι καταθέσεις εκτιμάται ότι μειώθηκαν στα 151 δισ. ευρώ από 164 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου και οι απώλειες αντιπροσωπεύουν το 6% των υπολοίπων. Από τα 10 δισ. ευρώ, που έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα, τα 3 δισ. ευρώ ήταν εκροές του Δεκεμβρίου, ενώ περίπου 8 δισ. ευρώ έφυγαν μέχρι και την περασμένη Δευτέρα, προσγειώνοντας το επίπεδο των καταθέσεων στο χαμηλό του 2012. Οι εκροές του Δεκεμβρίου αποδίδονται σε μεταφορές κεφαλαίου από επιχειρήσεις, ενώ τον Ιανουάριο προήλθαν κυρίως από νοικοκυριά. Οι εκροές καταθέσεων οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων η ανησυχία για την επιβολή φορολογίας στις καταθέσεις και όχι, σύμφωνα με τις τράπεζες, στον φόβο της εξόδου της χώρας από το ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει η Citi, είναι κατά πολύ χαμηλότερες των απωλειών που καταγράφηκαν κατά την κρίση της περιόδου 2010 – 2012, όταν οι απώλειες είχαν φτάσει το 37%.

Η Citi τονίζει ότι, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, καμία τράπεζα δεν είχε προσφύγει έως και τη Δευτέρα στον Μηχανισμό Εκτακτης Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος. Ωστόσο, σημειώνει ότι αυτό είναι πιθανόν να αλλάξει, καθώς και οι τέσσερις έχουν κάνει τα αναγκαία βήματα για να κάνουν χρήση. Επιπλέον του ρίσκου νέων εκροών καταθέσεων, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αντικαταστήσουν κεφάλαια 30 δισ. ευρώ με χρηματοδότηση από τον ELA καθώς δεν γίνονται πλέον αποδεκτά από την ΕΚΤ τα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου (Πυλώνας ΙΙ).

Η χρήση κεφαλαίων από την ΕΚΤ και την ΤτΕ ανερχόταν στα 56 δισ. ευρώ ή στο 15% του συνολικού ενεργητικού στα τέλη Δεκεμβρίου, έναντι 30% στο απόγειο της προηγούμενης κρίσης, τον Ιούνιο του 2012. Μια τράπεζα εκτίμησε ότι η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ ενδέχεται να ανέρχεται ήδη στα 75 δισ. ευρώ ή στο 20% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών έως τώρα και αντανακλά τις εκροές καταθέσεων, τη μειωμένη χρηματοδότηση μέσω των repos και άλλους παράγοντες (όπως την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου, που επηρέασε περισσότερο μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες).

Ο ρυθμός δημιουργίας επισφαλών δανείων επιβραδύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2014 -μία τράπεζα ανέφερε μάλιστα ότι είχε μηδενικές νέες επισφάλειες- αλλά η συζήτηση για σεισάχθεια στα δάνεια έχει αυξήσει την ανησυχία και τον ηθικό κίνδυνο για την πορεία τους το 2015.

Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται σε επίπεδα 0,3 – 0,5 με βάση τη λογιστική αξία Q3 του 2014. Ο οίκος σημειώνει ότι στις αναδυόμενες αγορές, η αυστριακή Raiffeisen διαπραγματεύεται στο 0,3, οι τράπεζες της Νιγηρίας στο 0,5 και οι ρωσικές στο 0,6. Ωστόσο, σημειώνει ότι σε περιβάλλον κρίσης οι αποτιμήσεις μπορούν να υποχωρήσουν περαιτέρω. Ομως, δεδομένου του βασικού σεναρίου για παραμονή στο ευρώ, οι ελληνικές τράπεζες είναι ελκυστικά αποτιμημένες, αν και το 2015 προδιαγράφεται δύσκολο, καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή