«Ολα ή τίποτα» μέχρι τον συμβιβασμό

«Ολα ή τίποτα» μέχρι τον συμβιβασμό

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορίστε μία πρόβλεψη: Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συμβιβαστούν όσον αφορά την αναδιάρθρωση χρέους. Αυτό που είναι αβέβαιο είναι πώς θα δικαιολογήσουν οι αντίστοιχες κυβερνήσεις τη συμφωνία και πόση ζημιά θα προκαλέσουν η μία στην άλλη προτού αποδεχτούν το αναπόφευκτο. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με επικεφαλής τη Γερμανία, υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται ζήτημα διαγραφής του χρέους. Τα χρέη είναι χρέη. Ο Αλέξης Τσίπρας αποκαλεί την παρούσα συμφωνία «δημοσιονομικό εικονικό πνιγμό» και λέει ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με ανθρωπιστική κρίση. Αυτό που μου προκαλεί κατάπληξη είναι η θέση «όλα ή τίποτα» που παίρνουν όλοι.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη αναδιαρθρώσει τα χρέη της Ελλάδας, ωστόσο το σχέδιο δεν απέδωσε. Η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας ήταν τόσο δεινή ώστε το «κούρεμα» και η αναδιάρθρωση χρέους δεν ήταν αρκετά για να αποκατασταθεί το αξιόχρεο της χώρας. Ταυτόχρονα, εξαιτίας της χαμηλότερης από το αναμενόμενο ανάπτυξης, τα μέτρα λιτότητας που είχαν συνδεθεί με τη συμφωνία αποδείχτηκαν σκληρότερα απ’ όσο αναμενόταν. Με άλλα λόγια, η υπάρχουσα συμφωνία απέτυχε. Γι’ αυτό και πρέπει να αναθεωρηθεί. Το συμπέρασμα πηγάζει από τις ίδιες τις αναλύσεις στις οποίες βασίστηκαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ασφαλώς και έχει μειονεκτήματα η παραχώρηση νέας αναδιάρθρωσης χρέους. Αποτελεί λανθασμένο μήνυμα, ενθαρρύνει τη διάπραξη λαθών στο μέλλον και θα προκαλέσει ενόχληση στους ψηφοφόρους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Γι’ αυτό και είναι καλή ιδέα η αναδιάρθρωση χρέους να παραχωρηθεί υπό όρους, όσο αυτό είναι εφικτό. Ωστόσο οι πιθανές συνέπειες από την ενδεχόμενη άρνηση της Ε.Ε. να συμβιβαστεί είναι πολύ χειρότερες. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η Ελλάδα να χρεοκοπήσει μονομερώς. Κάτι τέτοιο δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, ωστόσο η σημαντική πιθανότητα να συμβεί δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Η υπάρχουσα συμφωνία απαιτεί την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 4% του ΑΕΠ. Πράγμα που σημαίνει ότι αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα θα μπορεί να μειώσει τη φορολογία ή να αυξήσει σημαντικά τις δημόσιες δαπάνες χωρίς να χρειαστεί να δανειστεί. Οι επιπτώσεις της χρεοκοπίας θα ήταν τεράστιες και καταστροφικές για την Ελλάδα, όπως και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη εξαιτίας του κινδύνου μετάδοσης της κρίσης. Παρ’ όλα αυτά, αν η Ε.Ε. δεν προσφέρει τίποτε στον κ. Τσίπρα τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν έτσι. Γι’ αυτό στο τέλος κάτι θα προσφέρει η Ε.Ε. Σε διαφορετική περίπτωση ο κ. Τσίπρας και η Ε.Ε. μπορεί να αυτοεγκλωβιστούν στο χειρότερο δυνατό σενάριο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δύσκολα θα παρουσιάσουν στους πολίτες τους πρόταση για άμεσο «κούρεμα» του χρέους. Εχουν παγιδευτεί όπως και ο Τσίπρας.

Ομως μπορούν να προσφέρουν με διάφορους τρόπους αναδιάρθρωση του χρέους. Θα μπορούσε να υπάρξει επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και νέα μείωση του επιτοκίου δανεισμού ίσως και νέα περίοδος χάριτος. Οι πιστωτές θα μπορούσαν να συνδέσουν την εξυπηρέτηση του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας, κάτι που έχει ήδη προτείνει ο Τσίπρας. Η Ε.Ε. θα πρέπει επίσης να συμφωνήσει να τροποποιήσει το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας και ορισμένα από τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να επιστραφούν στους Ελληνες ψηφοφόρους με τη μορφή κοινωνικών δαπανών. Τώρα που ο κ. Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές, πρέπει να γίνει περισσότερο πραγματιστής ηγέτης και λιγότερο λαϊκιστής δημαγωγός. Πρέπει να αναγνωρίσει την ανάγκη για περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δεδομένης της έντονα αριστερής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι περισσότερο πρόθυμος από τους προκατόχους του να συγκρουστεί με τα κατεστημένα συμφέροντα. Σε κάθε περίπτωση, δεν γίνεται να διαγραφεί η εκλογική του επιτυχία. Αξίζει η Ελλάδα τη νέα ελάφρυνση; Καλή ερώτηση, ωστόσο δεν υπάρχει ευθεία απάντηση και σε μεγάλο βαθμό δεν είναι αυτό το θέμα. Ενας νέος συμβιβασμός για το ελληνικό χρέος αποτελεί το καλύτερο πιθανό αποτέλεσμα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τη Γερμανία και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αντε, κάντε το.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή